Maslinova ulja već se dugo godina koriste u pripremi slastica. Vjerojatno ne postoji ozbiljniji istarski i kvarnerski restoran koji barem povremeno na jelovniku ne drži kolače i sladolede napravljene s maslinovim uljem.
I mnogi su zagrebački restorani počeli pripremati deserte s maslinovim uljem što je pohvalno, jer razne vrste ekstradjevičanskih ulja slasticama zaista mogu dati vrlo poseban karakter. Važno je naglasiti da se ne radi samo o kolačima baziranim na crnoj čokoladi.
No, maslinovo se ulje u slastičarstvu primjenjuje po prilično preciznim pravilima. Ono nije sastojak koji se može dodavati odoka, po osjećaju. Stoga smo zamolili Roberta Hromalića, vlasnika Le Kolača i jednog od najboljih hrvatskih slastičara, da nam na primjeru Salvela maslinovih ulja pokaže kako zapravo pripremati deserte s vrhunskim uljima. Evo tri karakteristična primjera.
Salvela iz Vodnjana spada među najcjenjenije istarske brendove maslinovih ulja, o čemu svjedoče i brojne Salveline međunarodne nagrade.
Sastojci
Postupak
Limunovu koricu, limunov sok, jaja i šećer kuhati do 100 stupnjeva. Zatim dodajemo maslinovo ulje, maslac i želatinu, pa miksamo štapnim mikserom. Ostavimo četiri do pet sati u hladnjaku. Prije upotrebe lagano zagrijemo.
Za ovaj recept preporučujemo i Salvela cuvee Aurum. Riječ je o elegantnom i delikatnom ulju, koje će fino podcrtati citrusnu aromu glazure od limuna.
Sastojci
Postupak
Kuhati do 85 stupnjeva, pa onda smjesu ohladiti na 4 stupnja. Ostaviti smjesu da preko noći odleži na 4 stupnja, pa izraditi u stroju za sladoled.
Za sladoled od maslinova ulja predložili bismo Salvela Bužu. Buža ima snažan karakter, prepuna je herbalnih, voćnih i orašastih aroma, blago je gorka i sladoledu daje prepoznatljiv okus, koji se ne može imitirati.
Sastojci
Postupak
Bijelu čokoladu otopiti u parnoj kupelji. Vrhnje prokuhati s vanilijom, pa preliti preko rastopljene čokolade. Zatim dodati maslinovo ulje, dobro izmiksati i ohladiti na 4 stupnja. Još jednom izmiksati prije posluživanja ili nanošenja na kolač.
U izradi ganachea trebalo bi koristiti Salvela Istarsku bjelicu. Bijela je čokolada nužno slatka, što znači da će gorčina i pikantnost Bjelice stvoriti uzbudljiv kontrast sa slatkoćom vanilizirane čokolade.