Nabe ili nabemono naziv je za japanska vruća jušna jela, koja se pripremaju ili dovršavaju za stolom. Ime dolazi od posude za kuhanje: nabe je zdjela, koja se grije na plinskom grijaču na stolu. Nabe spada u washoku: washoku je riječ koja označava japansko kućno kuhanje.
Ishikari nabe stil je nabea s otoka Hokkaido, poznatog među ostalim po obilnom ulovu lososa najesen i po zimi. Zagrebački japanski bistro Arigato u Berislavićevoj ulici ovih je dana počeo pripremati, koliko znamo, prvi nabe u Hrvatskoj.
Premda se nabe načelno smatra zimskim jelom, odlično nam je sjeo i na jučerašnjih 28 stupnjeva. Arigatov nabe sastoji se od lososa, svijetlog misa, gljivai i povrća. Delikatno je aromatičan, prilično bogat i perfektno skladan: ovo jelo pokazuje da je precizna uravnoteženost okusa glavna značajka većine japanskih kuhinja.
Arigatov nabe stiže na stol u poklopljenoj zdjelici koja visi nad grijačem. Konobar upali grijač. Nabe je gotov pošto se plamen ugasi, za što je potrebno tri do četiri minute. I onda možete početi uživati u jelu koje nema ni jedan spektakularan sastojak, ali je iznimno ukusno. Arigatov nabe izvrstan je primjer japanskog comfort fooda.