Sinoć je u 70 godini u zagrebačkoj bolnici bolnici Rebro preminuo Franko Lukež. Prije nekoliko mjeseci Franku je dijagnosticirana maligna bolest. Zadnje je tjedne proveo na Rebru. Franko Lukež bio je uvjerljivo najznačajnijii istarski i jedan od najboljih hrvatskih gastronomskih novinara u povijesti pisanja o hrani u našoj zemlji.
Lukež je unatrag niz desetljeća napisao bezbroj ozbiljno relevantnih restoranskih recenzija. Lukež je često o kuhanju znao puno više od kuhara i restoratera o kojima je pisao. Franko Lukež četvrt je stoljeća objavljivao Istra gourmet, najrelevantniji regionalni gastronomskl vodič u Hrvatskoj.
Gospodin Lukež surađivao je s Kultom Plave Kamenice. Bio je autor istarskog poglavlja našeg restoranskog vodiča Truffle i povremeno je na Kultu recenzirao istarske restorane. Pisao je u nizu hrvatskih medija, uključujući Globus, Jutarnji list, Glas Istre i Akademiju. S Jadrankom Nišević vodio je radijsku emisiju Radiodegustacija.
Franko Lukež u više je mandata obavljao dužnost predsjednika Hrvatskog sommelier kluba. Značajno je unaprijedio i dinamizirao rad HSK-a. Sa Željkom Bročilovićem Carlosom 2018. godine napisao je iznimno relevantnu knjigu o slaganju vina i hrane. Franko je bio žovijalni, znatiželjni, inteligentni gastronom erudit, koji je strastveno volio hranu i vino.