Informativni servis Mojaplaća.hr objavio je podatke o prosječnim primanjima u Hrvatskoj prema profesijama. U trećem, dakle turističkom kvartalu kad je ugostiteljstvu nedostajalo najviše radne snage, chefovi kuhinje zarađivali su prosječno 11.381 kunu. Kuhari su prosječno zarađivali 7243 kune, a konobari samo 5276 kuna, bitno manje od nacionalne prosječne plaće.
Ovi, službeni podaci prilično se razlikuju od informacija o kuharskim i konobarskim plaćama koje kruže među ugostiteljima . Osobno znamo da u barem pet ili šest zagrebačkih restorana ne postoje konobarske plaće manje od tisuću eura plus napojnice, dok se plaće glavnih chefova penju više od 20 tisuća kuna.
Najbolje plaćeni hrvatski chefovi, odgovorni za više restorana, zarađuju i mnogo veće iznose. S druge strane, ne znamo koliko se zapravo plaća Nepalcima i Filipincima. Nadalje, plaće kuhara i konobara znatno su niže u Slavoniji, Zagorju, Lici i u Gorskom kotaru, što utječe na prosjek.