“Ovo se mjesto zove Soba 400 boca,” rekla nam je Krugova ambasadorica Anne-Sophie de Guillebon prije početka tastinga u Rue Coquebert u Remsu. Riječ je o adresi na kojoj se Krug nalazi već skoro 160 godina: Krug se doselio na sadašnju lokaciju, blizu Louisa Roederera, dvadesetak godina nakon što je Joseph Krug, njemački mesar rodom iz Mainza, 1843. godine osnovao danas najugledniju šampanjsku kuću na svijetu.
Soba 400 boca, u obnovljenim Krugovim uredima u Rue Coquebert, dobila je ime po stotinama uskih staklenih posuda postavljenih na policama jednog dugog zida, koje više sliče visokim epruvetama nego bocama. Te epruvete/boce ključni su alat u proizvodnji Krugovih šampanjaca, a osobito NV Grande Cuveea, prvog cuvee Prestigea u šampanjskom svijetu, koji se originalno zvao Cuvee Privee.
” Vi vjerojatno znate,” rekla nam je gospođa De Guillebon dok smo u petak obilazili Krugov dvoetažni podrum, ” da poslije svake berbe naši enolozi kušaju oko 200 baznih vina, između kojih biraju ona najpodesnija za konačni blend. E sada, ove je godine, jer je berba bila izvrsna i kvalitativno i kvantitativno, u konkurenciju ušlo čak 299 vina.”
Ovdje valja pojasniti Krugov iznimno kompleksan proizvodni proces. Krug, dakle, bere grožđe s ukupno 197 položaja u Champagni. Sam Krug posjeduje 27 hektara vinograda, što je dovoljno za oko 20 posto njegovih potreba. Ostalih 80 posto grožđa Krug kupuje od vinogradara s dugogodišnjim ugovorima. Pojedini vinogradari rade za Krug generacijama, neke obitelji i stotinjak godina.
Berba u Krugovim vinogradima počinje nešto ranije nego drugdje u Champagni. Primjerice, ove je godine berba u Champagni službeno počela 25. kolovoza, no Krug je počeo brati 22. kolovoza (berba u Krugu završila je prije dva tjedna). Cilj rane berbe jest postići što više svježine u pojedinim baznim vinima.
Budući da Krug raspolaže sa 197 položaja, načelno se vinificira oko 200 baznih vina. Vina prvo fermentiraju isključivo u starim drvenim bačvama od 205 litara. No, zbog specifičnosti berbe 2022. koja je među ostalim donijela vremenski različito postizanje željene zrelosti grožđa na istim položajima, Krug se suočio sa čak 299 baznih vina.
Od prošlog tjedna, Krugova šestočlana Komisija za kušanje svakog prijepodneva mora probati 15 do 17 baznih vina. Kušanje počinje najčešće u 11, a katkad u 9 i 30. Sastanci Komisije za kušanje nikad se ne održavaju poslijepodne, jer nepce mora biti posve čisto, što je moguće postići jedino ujutro. Komisija za kušanje, koju vodi glavna Krugova enologinja Julie Cavil, do proljeća će probati i ponovno probati svih 299 uzoraka.
Očekuje se da će članovi Komisije za kušanje sastaviti oko 4000 zabilješki s kušanja svih 299 vina. Kad taj golemi posao bude obavljen, gospođa Cavil povlači se u izolaciju, i na temelju zabilješki s tastinga konstruira novi Grande Cuvee. Julie Cavil u travnju mora predložiti tri blenda za Grande Cuvee. O završnom blendu, koji će se pretvoriti u šampanjac, odlučuju šestočlana komisija i glavni direktor Kruga. Oni zasjedaju, kušaju i opet kušaju dok ne postignu jednoglasnu odluku o tome koji će blend postati Grande Cuvee. Odabrano vino zatim ulazi u poznati tehnološki proces proizvodnje šampanjca, pa šest godina odležava na kvascima. Zatim se degoržira, pa dozrijeva još godinu dana prije puštanja na tržište.
Iscrpljujući i komplicirani proces biranja konačnog blenda, koji se upravo odvija u Krugovim prostorijama u Rue Coquebert, jedan je od bitnih razloga koji Krug čine najuglednijom i vjerojatno najboljom šampanjerijom na svijetu. Naravno, tu je još i mnogo drugih elemenata, poput iznimno ekspresivnih, sasvim posebnih vintage šampanjaca, koji dozrijevaju 11 do 13 godina, ili senzacionalnih single vineyarda Clos du Mesnil (chardonnay) i Clos d Ambonnay (pinot noir).
U Krugovu se podrumu, u maloj vinskoj knjižnici, čuvaju i veoma stare berbe šampanjaca, uključujući, primjerice, 1893, 1928, 1929. i kuriozitetnu 1915. Kuriozitetnu zato što je proizvedena u Prvom svjetskom ratu usred strahovitih borbi vođenih blizu Reimsa. Nijemci su, naime, uništili oko 80 posto svih zgrada u Reimsu, a stanovnici su se sklanjali u šampanjske podrume, pa tako i Krugov.
Jednu bocu iz 2015. Krug je svojedobno dao na aukciju. Postigla je jako visoku cijena, novac je otišao Dječjoj bolnici u Reimsu, a kupcu je priređena svečana večera u podrumu, baš ispred Krugove knjižnice i fotografije Jeanne Krug snimljene usred ruševina Reimsa. Kad je Joseph Krug II u Prvom svjetskom ratu završio u vojnom zatvoru, Jeanne Krug preuzela je vinariju, pomogla u osnivanju današnje Dječje bolnice u Reimsu i otvorila Krugove podrume kao sklonište i školu.
Otvorio se, naravno, šampanjac iz 1915. “Boca je bila u vrlo dobrom stanju, kao da je pedeset ili šezdeset godina mlađa,” kazala je Anne Sophie de Guillebon, dok smo izlazili iz podruma; odmah kraj stepenica nalazi se veliki portret Julie Cavil, prve žene glavnog enologa u povijesti Kruga.
Gospođa Cavil, bivša marketingašica, došla je u Krug 2006. kao pomoćna enologinja, da bi 2020. postala glavna enologinja. Na fotografiji u podrumu Cavil pozira u štiklama, s parom blatnih gumenih čizama sa strane.
U Sobi 400 boca paralelno smo kušali moćni, strogi, ultra ekspresivni, još premladi Krug iz 2008. godine, kojeg smo nedavno ocijenili s čistih 100 bodova, i Grande Cuvee broj 164 (svaki Grande Cuvee ima svoj broj), koji se temelji na berbi 2008. uz oko 40 posto starijih vina u blendu. Najstarije dolazi iz također čuvene 1990. Ovaj Grande Cuvee pušten na tržište 2017. apsolutno nas je fascinirao.
Grande Cuvee načelno je vrlo ugodan, elegantan, aristokratski šampanjac, koji na ocjenjivanjima dobiva 93 do 95 bodova. Međutim, Grande Cuvee s dodatnih se pet godina odležavanja pretvara u senzacionalno vino koje se približava čistoj stotki: na nosu se jako osjete svježe mljevena kava, brioš, prženi lješnjaci, a zatim đumbir, vanilija i kandirano voće. Okus je pun, ekstremno intenzivan i dug, tekstura doslovno vibrantna, a svježina besprijekorna. Dodatno odležani Grande Cuvee superiorno ujedinjuje kompleksnost i snagu s elegancijom i svježinom.
Dva sata ranije, u Krugovu dnevnom boravku pili smo aktualni Grande Cuvee izdanje 170. koji je, naravno, bio jako dobar. Ali, dodatno odležani Grande Cuvee prilično je različito, bezuvjetno veličanstveno vino. Šampanjska kuća Krug bila je u obiteljskom vlasništvu do siječnja 1999. kad je Krug prodan LVMH-u. No, LVMH i dalje inzistira na imidžu Kruga kao obiteljske kuće.
Dnevna soba u Coquebertovoj ulici prepuna je starih fotografija članova obitelji Krug, a na stolu je izložena kopija famozne Crvene knjižice, u koju je Joseph Krug zapisivao načela proizvodnje šampanjca Krug. Olivier Krug, jedan od mlađih članova obitelji i dalje sudjeluje u poslovima vezanima uz šampanjac Krug.
Inzistiranje sadašnjeg vlasnika na obiteljskom karakteru Kruga ima, zapravo, utemeljenje čvršće i šire od poslovno promotivnog. Činjenica je, naime, da se Krug, kad je riječ o kvaliteti vina i rigoroznim procedurama proizvodnje, nije promijenio otkako je ušao u veliku korporaciju. Krug je i dalje beskompromisno vrhunsko gastronomsko vino za ograničen broj kupaca. Takav će, nadamo se, i ostati.