El Toro, vodeći zagrebački latino i gastrotainment restoran od utorka 18. listopada uvodi i sushi jelovnik. Nije, naravno, riječ o konvencionalnom sushiju kakvog je Zagreb prepun, nego o dosta ambicioznijem i kompleksnijem projektu, na kojem su zadnjih nekoliko mjeseci radili glavni El Torov i Maredov chef Mario Mihelj i i sushi majstor Rene Cehman, koji je pripremao sushi u Timeu na vrhuncu Timeove popularnosti.
El Torov meni za sushi počinje poglavljem posvećenim japansko-peruanskoj nikkei kuhinji koja je dosad u Zagrebu bila tek površno zastupljena, kroz nekoliko svojedobno ukusnih jela u Takenoku i kroz jednu od inkarnacija Baltazarova sushi restorana prije nekoliko godina.
El Torov nikkei sastoji se od šest jela podcrtanih Mihaljevim iznimnim talentom za nijansirano slaganje i akcentiranje okusa u emulzijama i umacima. Sashimi od hamachija s jalapenom i ponzuom primjer je jednostavne a iznimno uspjele kombinacije klasičnog japanskog pristupa gofu, s latinskim dodirom pikantnosti. Beef amarillo su slasne rolice od mariniranog bifteka s nekoliko vrsta latinskih čilija, ali i s japanskim togarashijem.
U selekciji nigirija najviše se, prirodno, ističe plava tuna, osobito ona masnija. Nigiri koji smo probali bio je perfektno, čvrsto konstruiran, s rižom temperature kože, što je iznimno važno. Hladan nigiri nije dobar nigiri. Nigiri s jeguljom također je veoma ukusan i bogat.
El Toro naravno nudi i čitav niz atraktivnih uramakija i hosomakija, kao i klasični sashimi od tune, hamachija, lososa i drugih riba. Cijene su konkurentne, što znači da većina jela s nikkei menija košta manje od 100 kuna, osim hamachija u jalapenu i ponzuu koji stoji 145 kuna; nigiri košta između 30 i 45 kuna, a dva najskuplja sashimija, od plave tune i gofa, 180 i 190 kuna. Setovi rolica koštaju između 30 i 75 kuna.
Poznato je da sushi odlično funkcionira u gastrotainmentu. No, zapravo je zanimljiviji spoj sushija i klasičnog El Torova menija. Primjerice, sada u El Toru za ručak ili večeru prvo možete naručiti nigiri s plavom tunom ili jeguljom, a zatim neki veliki odležani steak s chimichurrijem. Ili, manje ambiciozno, ručak možete početi uramakijem a nastaviti tacosima. Takvo što u Zagrebu dosad nismo imali.