Dugotrajne suše i vrućine ugrozile su istarski bijeli tartuf, tuber magnatum pico, jednu od najdragocjenijih hrvatskih delikatesa. Stoga smo kod istarskih restoratera provjerili nabavne cijene bijelih tartufa, kojih i dalje, usprkos rujanskim kišama, nema mnogo.
Svi restorateri koje smo pitali kažu da je nabavna cijena bijelog tartufa ove sezone veoma visoka: kreće se između 4600 i 5000 eura za kilogram bijelih tartufa prve kategorije. Neki su ugostitelji spominjali i više cijene.Druga klasa bijelih tartufa trenutno se prodaje za oko 3000 eura za kilogram. U prvu kategoriju spadaju tartufi veći od 20 grama, a u drugu kategoriju tartufi između 10 i 20 grama.
Tulio Fernetich, vlasnik San Rocca, uglednog heritage hotela i najboljeg istarskog tartufarskog restorana, kaže da su tartufi ugodno iznenadili visokom kvalitetom. No, kako ih je vrlo malo, cijena je neizbježno iznimno visoka, viša nego u prethodnim godinama.
Istarski su mediji izvijestili kako je samo jedan tartuf, ali ogroman, teži od 430 grama, ovih dana prodan za oko 5000 eura, što znači da se cijena u slučaju rijetkih, gigantskih bijelih tartufa penje do 10.000 eura za kilogram. No, tu se radi o gastronomski nevažnim iznimkama, budući da restorani načelno ne rade s tako velikim tartufima.
Investirate li ove jeseni u ručak s bijelim tartufima, obavezno naručite crno vino (refošk ili odležani teran prve su opcije) ili oranž. Bijeli tartufi presnažna su hrana za barem devedeset posto bijelih vina.