Vodeni kefir ili tibicos je fermentirani napitak koji se dobiva aktivnošću prozirnih zrnaca vodenog kefira u vodi ili drugom tekućem mediju kojemu se dodaje šećer (kokosovoj vodi i sl.). Zrnca koja se uvijek spominju kad se priča o vodenom kefiru nisu zrnca već nakupine simbiotičkih kolonija kvasaca i bakterija mliječno-kiselog vrenja s dugolančanim ugljikohidratima.
Tibicos je popularan je razvija specifične, jako osvježavajuće i delikatne voćne okuse drugačije nego kod kombuche. Na probavni organizam djeluje snažno, kao probiotik, antimikotik i antioksidans. Djeluje na cijeli probavni sustav.
Tibicos su sve popularniji i u restoranima, radi okusa i sastava koji ih čini pogodnima za kombiniranje s hranom. Jedan od najboljih gastronomskih tibica probali smo u Hiši Franko kao dio njihova bezalkoholnog pairinga, bio je to tibicos od šipka Nastasje Chiare Petrić.
Cidrani je startup specijaliziran za prirodne fermentacije. Proizvode jedini hrvatski jabučni ocat s divljim kvascima i kombuche raznih okusa u vrećicama, koje se kao i vodeni kefir mogu nositi bilo gdje i piju se razmućene u čaši vode. Cidrani nudi i pretplatu na svoje fermentirane napitke, pa vam kad potrošite jednu kutiju od 30 komada na vrijeme stiže nova. Sastojci za Cidrani vodeni kefir odabrani su zbog utjecaja na imunitet, probavu i mentalno zdravlje. Cijene i opcije možete pogledati OVDJE.