Zagrebački Franko’s ovih dana na jelovnik uvodi dvije nove pizze, inspirirane hrvatskim regionalnim kuhinjama. No Fake Truffles istarska je pizza s tri bitna elementa istarske gastronomije: kobasicom od boškarina, istarskim maslinovim uljem (mislimo da koriste vodnjanski Torčol) i crnim tartufima koji se ribaju za stolom: dakle nije riječ ni o tartufati, ni o ulju od tartufa nego o pravim crnim tartufima. Tu su još i mladi istarski sir, pa fior di latte, sušene rajčice i masline.
Kao većina Frankovih pizza, i No Fake Truffles je pizza s pomakom: pomak u ovom slučaju čine krema od plavog graška s pireom od suhih smokava. No Fake Truffles jedna je od gastronomski najatraktivnijih pizza u Zagrebu; mogla bi postati bestseler.
Slavonska pizza sigurno će postati bestseller, naprosto zato što sadrži kremu od čvaraka. Čvarci su podjednako popularni među običnom i “hipsterskom” publikom; čvarci su unatrag desetak godina postali jedna od najcjenjenijih svinjskih prerađevina u Hrvatskoj, o čemu svjedoči i njihova konstantno visoka cijena. Osim kreme od čvaraka, koja nije masna, slavonska pizza sadrži i cvjetove tikvica i tanke šnite sušenih svinjskih obraza. Slavonska je, zapravo, začuđujuće lagana.
No Fake Truffles i Slavonska pizza nastavljaju niz regionalnih Frankovih receptura, koje su počele a izvrsnom baranjskom pizzom Creamy Baranja. Frankovo tijesto za napoletanu, koje se sada radi od bige, hrskavo je, mekano, tanko, elastično i zaista neobično lagano; premda pizze nisu male, i kad pojedete cijelu ne osjećate težinu u trbuhu.
Podsjetimo, Franko’s Pizza & Bar jedina je hrvatska pizzeria koja je ušla na listu 50 najboljih europskih pizzerija izvan Italije. Franko’s je na toj listi već drugu godinu zaredom.