Upravo počinje novi, šesti po redu izbor Kulta Plave Kamenice za Chefa godine. Godišnji izbori Kulta Plave Kamenice specifični su po tome što u njima glasaju isključivo profesionalci iz restoranske industrije i iz medija koji prate restoransku industriju.
Dosadašnji izbori prilično su precizno svjedočili o glavnim trendovima u hrvatskoj restoranskoj industriji. Ovogodišnji bi izbor Chefa godine, ali i Restorana godine, mogao biti najneizvjesniji do sada, jer nema očiglednog favorita. U prvoj postpandemijskoj godini restoranska je industrija težila konsolidaciji a ne novim prodorima.
Osim toga, ovo je prva godina otkako je Michelin došao u Hrvatsku a da ni jedan novi restoran nije dobio zvjezdicu. Doduše, za takvo je stanje kriva i Hrvatska turistička zajednica koja ,čini se, nije željela uložiti dovoljno novca u ugovor s Michelinom za 2022.
S druge pak strane kvaliteta kuhanja u hrvatskim fine dining restoranima nikad nije bila viša, a hrana nikad nije bila uzbudljivija.
Važno je napomenuti da su mnogi chefovi počeli vrlo ozbiljno i dosljedno primjenjivatii pravila o sezonskom, lokalnom i održivom kuhanju, što je za malu zemlju poput Hrvatske, koja se tek treba namenuti međunarodnoj gastronomskoj sceni, upravo presudno važno: nametnuti se možete jedino autentičnošću.
Evo glavnih informacija o izboru za Chefa godine Kulta Plave Kamenice:
Chefa godine, kao i Restoran godine, bira žiri od četrdeset do pedeset profesionalaca iz restoranske industrije: riječ je o chefovima, restoraterima i novinarima koji prate restoransku scenu . Ni jedan birač ne smije glasati za restoran u kojem radi, ili u kojem ima vlasničke udjele.
Svaki član žirija glasa za pet chefova. Prvi restoran dobiva 10 bodova, drugi osam, treći šest, četvrti četiri, a peti dva boda. Kult Plave Kamenice predlaže listu kandidata za chefa godine, ali lista je otvorena što znači da svak član žirija može glasati za bilo kojeg chefa koji nije na listi i dodijeliti mu bodove.
2017. Rudolf Štefan, Pelegrini
2018. Rudolf Štefan, Pelegrini
2019. Tvrtko Šakota, Nav
2020. Tvrtko Šakota, Nav
2021. Tvrtko Šakota, Nav
Zmajska pivovara dugogodišnji je eksluzivni sponzor izbora za Chefa godine. Zmajska pivovara Andreja Čapke prva je hrvatska profesionalna craft pivovara, i najveća prava craft pivovara u zemlji. Njena piva redovito dobivaju izvrsne ocjene u inozemstvu.
Uz svoju cjelogodišnju ponudu koja se bazira na Pozoju, Pale aleu i Porteru, Zmajska pivovara proizvodi niz specijalnih i sezonskih piva, od kojih su neka namijenjena različitim gastronomskim žanrovima. Tipičan je recentni primjer Critters Went Beserk, snažno, elegantno tamno pivo s visokim kiselinama i puno bretta, koje kao da je stvoreno za tartar biftek, steakove, pašticade ili visoku divljač.
Lista nije hijerarhijska, mjesto kandidata na listi ne znači da ga smatramo boljim ili lošijim od ostalih kandidata
Aktualni predsjednik JRE-a u svojoj murterskoj konobi poslužuje autentičnu, vrlo lokalnu i veoma zabavnu hranu baziranu na ribama, školjkama, glavonošcima i rakovima.
Jeffrey Vella priprema najmoderniju elegantnu hranu u Hrvatskoj.
Emanuele Scarello, koji ima ukupno tri Michelinove zvjezdice, dvije u Udinama i jednu u Rovinju, spada među najsenzibilnije chefove koji su ikad kuhali u Hrvatskoj.
Filip Horvat uspio je u Theatriumu dovesti bistronomiju na razinu međunarodno relevantne visoke kuhinje.
Tvrtko Šakota u Navu iz večeri u večer mijenja gastronomsku sliku Hrvatske, koristeći isključivo vrlo lokalne i mikrosezoske sastojke.
Hrvoje Kroflin bavi se ozbiljnim, sustavnim i strastvenim istraživanjem krajnjih mogućnosti sastojaka s kojima radi.
Premda je napustio ManO i trenutno nema angažman, Matija Bogdan mora biti na ovoj listi jer je riječ o jednom od najboljih aktivnih hrvatskih chefova.
Poslije sporog starta, Bernard Korak uspio je doseći visoku razinu mikroregionalne autorske kuhinje.
U Hrvatskoj vjerojatno ne postoji plemenitiji i senzualniji hedonsitički fine dining od kuhanja Ane Grgić Tomić u Espalandinom Zinfandel’su
Pelegrini je velika, neusporedivo značajna institucija hrvatske gastronomije. A chef Štefan u Pelegriniju je stvorio modernu dalmatinsku kuhinju.
Marijo Curić bavi se tehnički besprijekorno kompetentnim internacionalnim fine diningom.
Stiven Vunić svojom se kreativnom ribljom kuhinjom nametnuo kao jedan od najoriginalnijih kvarnerskih chefova.
Mate Janković u Soli je izmislio novi nacionalni restoranski žanr, hrvatski tapas. Jankovićev je projekt senzacionalno uspješan.
Bruno Vokal u Noelu priprema trentuno najambicozniji degustacijski meni u Hrvatskoj, s više od 20 jela. Hrana je fenomenalna.
Deni Srdoč odlučio je u Nebu integrirati sve važne hrvatske regionalne kuhinje. Ide mu izvrsno.
Iskreno govoreći, nikad u Splitu nismo jeli tako dobro kao u Zirojevićevom Dvoru. Zirojević je naprosto virtuoz s ribom, ali i s mesom.
Chef Mihelj suvereno vodi dva najuspješnija zagrebačka gastrotainment restorana.
Tino Sinožić izrastao je u jednog od najmaštovitijih i tehnički najpreciznijih kvarnerskih chefova.
Marina Gaši kuha upravo virtuozno, s punim, jakim, čistim autorskim okusima i uzbudljivim teksturalnim kontrastima.
Fabricio Vežnaver bekrajno je talentiran, a njegova je Pergola jedan do najboljih hrvatskih gastronomskih restorana.
Danijel Đekić jedan je od najzaslužnijih pionira suvremenog hvatskog fine dininga.
Robert Benzia uspijeva prodati spektakularni riblji fine dining pod kuhanje iz konobe.