U utorak 8. studenog Zagreb je bio domaćin jednog od važnijih internacionalnih gastronomskih događaja dosad priređenih u Hrvatskoj. U Zagrebu se održavalo regionalno polufinale S.Pellegrino Young Chef Academy. S.Pellegrino Young Chef najznačajnije je svjetsko natjecanje kuhara u dobi do 30 godina.
U Zagrebu su se za finale, koje će se održati iduće godine u Milanu, borili mladi chefovi iz Mađarske, Grčke, Izreala, Poljske, Slovenije, Rumunjske, Malte i Hrvatske. Chefovi i njihovi mentori jela su pripremali u kuhinjama školskog centra Aspira gdje je bilo i ocjenjivanje.
Pobijedio je Grk Gregory Kikis, s jelom The Story of Cod. “Htio sam dati moderni tvist tradicionalnom grčkom receptu i namiricama koje se nalaze na svakom stolu u Grčkoj. Cilj mi je bio predstaviti grčku gastronomsku kulturu kroz kombinaciju tradicije i modernosti. Naglasio sam kvalitetu grčke hrane izborom namirnica iz cijele naše zemlje. Moja poruka je da jednostavne stvari mogu biti kompleksne i da bismo se trebali inspirirati našim korijenima i poviješću,” rekao je Kikis u predstavljanju pobjedničkog jela.
Hrvstaki predstavnik na natjecanju, sous chef zagrebačkog restorana ManO2 Ivan Tartaro dobio posebnu nagradu Aqua Panna Award for Connection in Gastronomy. Riječ je o važnoj nagradi jer je dodjeljuju mentori svih natjecatelja. Dobiva je mladi chef koji je pokazao najbolje razumijevanje i povezivanje različitih kultura u jelu. Tartaro, kojemu je mentor bio chef Mana2 Hrvoje Kroflin, natjecao se s jelom Grounding Roots, svojevrsnom posvetom njegovoj odluci da se nakon godina provedenih u Americi vrati u domovinu.
Grounding Roots bilo je jedino vegetarijansko jelo na natjecanju, u kojem je Tartaro kroz zero waste pristup predstavio različite jesenske mikrosezone u kontinentalnoj Hrvatskoj, kroz namirnicapoput gljiva, korjenastog povrća i divljeg bilja i različite tehnike fermentacije. Dvanaest dobitnika nagrada Connection odlaze na finale u Milano, gdje će među njima biti proglašen pobjednik.
Poslije proglašenja pobjednika počela je gala večera koju je pripremio Jeffrey Vella, šef petočlanog sudačkog žirija. Vella i njegov tim u improviziranoj su kuhinji na 17. katu zagrebačkog Westina, gdje se jednom davno nalazio restoran Opera, uspjeli skuhati neobično dobru večeru: kuhati za više od sto gostiju odjednom riskantan je zadatak. No, rižoto s esencijom goveđeg repa i mali janjeći odresci u dimljenim algama bili su zaista izvrsni.
Na regionalnoj su se večeri točili šampanjac Barons de Rothschild Brut, Erdoro Blend One, Erdoro Sivi pinot, Dingač St. Hills i Benvenuti San Salvatore. Moramo istaknuti da su najvažniju ulogu u dovođenju i organizaciji regionalnog finala S.Pelegrino Young Chefa natjecanja u Zagrebu odigrali Žara Malić i Danijel Šarušić iz Pago Croatie, uz operativnu suradnju Hrvoja Petrića i tima Pepermint.