Ovoga je studenog i prosinca dosad najviše profesionalaca iz restoranske industrije glasalo za Restoran i Chefa godine. Chefovi, investitori, hotelijeri i novinari masovno su odgovorali na naše pozive za glasanje, pa se pobjednik izbora za Chefa godine približio broju od 200 bodova, što je za četvrtinu više nego prijašnjih godina.
I dok je Chef godine izabran s golemom većinom, bitka za titulu Restorana godine izbor za koji ove godine organiziramo u partnerstvu s Romerquelleom, vodila se doslovno do prebrojavanja zadnjih glasačkih listića, koji su stigli oko ponoći s utorka na srijedu.
S obzirom na jako puno glasova, ove smo godine djelomično promijenili prezentaciju rezultata naših godišnjih izbora. Svih smo prethodnih godina objavljivali bodove za prvih deset restorana i chefova. Ove smo godine prezentaciju rezultata proširili na prvih petnaest restorana. Danas objavljujemo najbolje plasirane restorane od 15. do 11. mjesta, a od preksutra svaki dan predstavljamo po jedan restoran od desetog do prvog mjesta.
Podsjetimo na pravila: svaki birač mogao je glasati za pet restorana, s kojima nije poslovno povezan. Prvi restoran dobiva deset, drugi osam, treći šest, četvrti četiri, a peti dva boda.
Evo najboljih hrvatskih restorana za 2022. godinu od 15. do 11 mjesta.
Esplanadin fine dining restoran sa zelenom Michelinovom zvjezdicom već je dugo godina u užem vrhu hrvatske gastronomske scene. Zinfandel’s je sasvim sigurno najotmjenije uređen restoran u Hrvatskoj.
Tekka je jedini etnički restoran koji je ušao na našu listu najboljih hrvatskih restorana godine. Tekka je visokoprofesionalna, katkad besprijekorna, a nigiri s masnom plavom tunom spada među najbolje u ovom dijelu Europe.
Plavi podrum već 26 godina spada među najbolje hrvatske restorane. Plavi podrum koristi najbolje dostupne sastojke na cijeloj hrvatskoj obali, i ima sjajnu vinsku listu.
Riblji restoran Marine Gaši ove je godine najbolji otkako postoji. Mislimo da će Marija Gaši tek pokazati svoj puni potencijal, i da je Michelinova zvjezdica njena realna dogledna budućnost.
Theatrium Filipa Horvata podigrana je senzacija. Kad bi se Filip Horvat brendirao kao beskompromisni modernistički chef, Theatrium bi se vjerojatno uvrstio među prvih pet u izboru za Restoran godine. Horvat “samo” kuha, ali kuha fenomenalno, bilo da je riječ o najuspjelijem bečkom u Hrvatskoj, ili o kompliciranim, lijepim jelima od škampa s kavijarom.