Maksut Aşkar, cehf i suvlasnik istanbulskog restorana Neolokal, jedan je od najvažnijih turskih chefova uopće. Neolokal je ove godine dobio Michelinovvu zvjezdicu i zelenu zvjezdicu koju vodič dodjeljuje restoranima posebno foksuiranima na održivost. Aşkar je za tursku kuhinju učinio ono što je Gaggan Anand učinio za indijsku; oslobodio ju je predrasuda formiranih na pogrešnim i primitivnim interpretacijama, modernizirao je, afirmirao lokalne tradicije i namirnice i preveo je na jezik razumljiv globalnoj visokoj gastronomiji kako bi mogao komunicirati njene najvrijednije autentične elemente i okuse.
U Neolokalu otvorenom 2014. u Salt Galata muzeju, jednoj od veličanstvenih instanbulskih otomanskih zgrada s kraja 19. stoljeća u kojoj je nekad bila banka, Maksut Aşkar bavi se najviše anadolskom kuhinjom i očuvanjem bogatih turskih prirodnih resursa. U wine baru Foxy afirmira organska lokalna vina, ali golemi utjecaj ima i kao popularni TV chef.
Aşkarov senzibilitet ima puno veze s onim što Hrvoje Kroflin i njegov tim rade u Manu2, pa je za očekivati da će večera, koja će se održati u četvrtak u 19 sati, biti jedan od spektakularnijih događaja na zagrebačkoj restoranskoj sceni ove godine. Stolovi nestaju dok ovo pišemo, ali još možete rezervirati
Rezervacije +38516430535