Sredinom 19. stoljeća Charles Heidsieck, Champagne Charlie, otputovao je u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme proveo po zatvorima, pod sumnjom da je špijunirao za francusku Vladu, i za vojsku Konfederacije. Usprkos tim ne baš sitnim neugodnostima, gospodin Heidsieck, sin Charlesa Henryja Heidsiecka koji je skupa s Napoleonom 1811. godine osvojio Moskvu, uspio je dogovoriti veći izvoz šampanjca u Ameriku. Danas se smatra kako je Champagne Charlie naučio Amerikance da piju šampanjac.
Da je učinio samo to, Heidsieck bi ostao zapamćen kao jedan od šampanjskih revolucionara. Međutim, Charles Heidsieck, koji je umro 1871. godine, također je sudjelovao u profiliranju danas jako velike korporativne vinarije Piper Heidsieck.
U modernim je vremenima kuća Charles Heidsieck stekla reputaciju šampanjerije s besprijekornim kvalitativnim standardima. Vlasnici su se mijenjali, uključujući Henriot i Remy Cointreau, ali vrhunska kvaliteta šampanjca Charles Heidsieck nikad nije dolazila u pitanje, a Blanc de Millenaire zaista spada među najbolje blanc de blancs šampanjce uopće.
Ikadorov Nobilion ove subote, 17. prosinca organizira svečanu večeru posvećenu šampanjcima Charles Heidsieck, koje u Hrvatskoj distribuira Enozoik. U Nobilionu će se u subotu točiti pet Heidsickovih šampanjca, uključujući i Blanc de Millenaires.
Heidsieckov večera počinje bazičnim Brut Reservom, uz pana cottu s dagnjama i škampe.
Slijedi Blanc de blancs non vintage, s tartarom od brancina odležanom u tamnim algama. Snažni Brut Millesime iz fantastične berbe 2012. kojeg smo nedavno pili u Nebu, degustirat će se uz teksture vrganja s kremom od jaja i pršuta i hrksavom pačjom kožom.
Blanc de Millenaires iz 2007. godine, nesumnjivo glavna zvijezda večeri, poslužit će se uz file romba s beurre blancom, što nam se čini optimalnim pairingom. Naposljetku, Rose iz 2005. pit će se uz čokoladni ganache s malinama: riječ je o netipičnoj i originalnoj kombinaciji, kod koje je esencijalno da čokolada ne bude preslatka. Ova gala večera dostojna blagdanskog ugođaja košta 1190 kuna po osobi.