Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto hrvatski restorateri vole azijske konobare (i što su njihove loše strane)

royal-india

Danas nas je u zagrebačkoj Royal Indiji posluživala vrlo mlada i zaista iznimno ljubazna djevojka iz Azije, vjerojatno iz Nepala. Royal Indijina azijska konobarica govori skoro perfektan engleski, brza je, pristojna, zna dosta o indijskoj hrani i sve bi bilo super da Royal India ne drži vino.

Srećom za goste, a na nesreću naše ljubazne konobarice, Royal India ima korektan izbor vina. Kad smo naručili Korakov Sauvignon Blanc, koji fino ide uz juhu od rajčica s puno svježeg korijandera, konobarica se zamrznula, jer nije imala pojma što tražimo. Kasnije je shvatila, zapisala i donijela vino koje smo tražili. No, ako ne može svladati široko poznatu sortu čije je ime lako izgovoriti, kako će se mlada gospođa iz Royal Indije snaći s graševinom, pošipom ili pušipelom? Pa još grkom, maraštinom i tribidragom? Nikako.

Ovaj primjer nije izdvojen, nego paradigmatičan.  Brojni zagrebački restorani zapošljavaju azijske konobare. Vlasnici restorana vole azijske konobare zbog tri razloga. Prvo, nisu skupi: naše su plaće sasvim dobre za indijske, filipinske ili nepalske kriterije. Drugo, Azijci su izrazito disciplinirani, marljivi i efikasni. Treće, azijski su konobari zaista ekstremno ljubazni za europske i američke kriterije. Svatko tko je spavao u luksuznim azijskim hotelima vrlo dobro zna da se servis u pariškom Ritzu, možda najpoznatijem klasičnom hotelu na svijetu, uopće ne može uspoređivati sa servisom u boljim azijskim resortima. Azijska kultura profesionalne gostoljubivosti potpuno je nedostižna zapadnim zemljama. Azijci su, dakle, jeftini, ljubazni, marljivi i pedantni. Međutim, azijski konobari u Hrvatskoj imaju dvije vrlo slabe točke. Prvo, oni nemaju pojma o vinu jer dolaze iz nevinskih zemalja.

Većina azijskih konobara u Hrvatskoj nema elementarne pretpostavke da nauči bilo što o međunarodnim, a kamoli o hrvatskim vinima. Drugo, azijski konobari ne znaju gotovo ništa o hrvatskoj gastronomiji. Neznanje o vinima i o lokalnoj hrani, znači da azijski konobari nisu kadri prezentirati, pa samim tim ni uspješno prodavati vino i hrvatska jela. Vlasnici restorana moraju uzeti u obzir ove dvije esencijalno važne mane azijskih konobara, jer će se te mane vidjeti na konačnom godišnjem prometu restorana.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Evo zašto hrvatski restorateri vole azijske konobare (i što su njihove loše strane)

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min