Evo izbora tipičnih jela s Vinodolovih tjednih menija unatrag godinu dana:
Ne, ovo nije jelovnik nekog modernističkog restorana autorske kuhinje. Ovo je, ponavljamo, izbor najatraktivnijih i najzanimljivijih jela zagrebačkog nacionalnog, “konzervativnog” restorana Vinodol. Mnoga od tih jela postala su hitovi. Uobičajena predodžba o Vinodolu svodi se na pečenu teletinu, janjetinu, zagrebački odrezak, možda brudet, pašticadu i sarmu. Ta jela jesu među najprodavanijima u najvećem masovno popularnom restoranu u centru Zagreba. No, ta jela već neko vrijeme nisu tipična za Vinodolov gastronomski izričaj.
Ona su na meniju zbog dva razloga: prvo, Vinodol, ispravno, želi biti pažljiv prema navikama stalnih gostiju, i drugo, ta je jela lako pripremati u velikim količinama. No, stvarni sadržaj, stvarni karakter današnjeg Vinodola predstavljaju jela s liste koju smo nasumce sastavili: moglo bi ih biti bar još desetak, koja zvuče neobičnije,”radikalnije” i drastično mijenjaju starinski Vinodolov imidž.
Moderni, postpandemijski Vinodol ustvari predstavlja najveću subverziju na zagrebačkoj i hrvatskoj restoranskoj pozornici. Gostima koji su, dakle, desetljećima navikli dolaziti na pečenu teletinu i klasičnu pašticadu, sada se serviraju ekleri s vitellom tonnatom i Wellington s fazanom, hobotnica s umakom od jagoda, i još desert s divljim šparogama. Da ne spominjemo briljantnu gustu juhu od čičoka s crumbleom od raženog kruha. Ova velika gastronomska subverzija nije rastjerala Vinodolovu brojnu publiku. Naprotiv, restoran je, primjerice, prošle srijede za ručak bio toliko pun, da se u njegovu prostranu blagovaonicu nije moglo ući bez rezervacije.
Vinodolova gastronomska subverzivna akcija upravo mijenja ukus i navike najšire zagrebačke restoranske publike, a da ona toga nije osobito svjesna. I zato Vinodol trenutno igra neobično važnu pedagošku, doslovno prosvjetiteljsku ulogu u zagrebačkoj i hrvatskoj restoranskoj industriji. Iza ove subverzivne i društveno korisne aktivnosti stoje vlasnik Dražen Boban, chef Christian Godinić i par veoma uglednih konzultanata. Svi zaslužuju čestitke za hrabrost, maštovitost i znanje.