Zagrebački Blok bar u Tomašićevoj ulici, prije nekoliko je mjeseci ušao u novu inkarnaciju. Nakon nekoliko različitih barskih koncepata, postao je Cichetterija, prvi zagrebački lokal specijaliziran za cichette, tipičan venecijanski street food, izmišljen da se jede uz vino.
Cichetti su vrlo specifičan format, vezana uz jedno mjesto, njegove običaje, tradiciju i stil života. No danas je i takvu vrlo lokalnu hranu puno lakše prenijeti i ukorijeniti na drugim mjestima nego ikad ranije. Zagrebački Cichetti su minimalistički lokal, u koji se prvenstveno dolazi na druženje i par čaša vina, koje prati nekoliko vrsta cichetta. Chichetterija nema preširoku ponudu što je ispravno, ideja je da se dio cichetta mijenja sezonski i ovisno o dostupnosti dobrih namirnica. Danas smo probali nove cichette, s mortadelom, chorizom, mariniranim inćunima, gorgonzolom i taleggiom. Sve dodatke, marinade, chutney, fermentacije, rade sami, pršut se reže na Berkelici na licu mjesta, a cichetti se rade po narudžbi.
Vinska lista je dobra, s nekoliko odličnih talijanskih vina poput Pieropanovog soavea i La Gustinianinog Gavi di Gavi, chiantija, nekoliko malvazija (mi smo naručili izvrsnu Bastiànovu malvaziju), rosea, sauvignona i sivih pinota, a imaju i par talijanskih koktelskih klasika poput Bellinija i Aperol Spritza. Ovo je naša top lista noviih cichetta iz zagrebačke Cichetterije koje smo probali u srijedu.
Samo šnita taleggia na crnom bezglutenskom kruhu apsolutni je pobjednik našeg ručka u srijedu. Sir je izvrstan, bogat, intenzivnog okusa, lagano rastopljen na tanko rezanom, tek malo zepečenom kruhu. Klasični talijanski rukopis – fenomenalan okus postignut sa samo dva sastojka.
Tanko rezana mortadela s krupno sjeckanim prženim pistacijama i odličnim Caciocavallom Silano odlično je oživljena namazom od marelice i pepperoncina. Potencijalni hit.
Ovaj cichetto je barski zicer, štapići choriza s rajčicom i čilijem na namazu od svježeg sira na mekom bijelom kruhu dovoljno su pikantni i ljuti da vam bude dosta jedan do dva komada i, treba li spominjati, naprosto traže vino.
U ovom cichettu nije nam se svidio prejaki intenzitet češnjaka u podlozi od rajčice, ali tanko filirane, svježe, blistave srdele koje u Cichetteriji sami mariniraju, bile su izvrsne.
Ovo je klasična kombinacija okusa, gorgonzola, orasi i slatkasti aceto balsamico osvježen šipkom i tanko rezanim ljubičastim zeljem koje daje teksturu. Intenzivan, mastan, napravljen za bijela vina s više kiseline.
S osjećajem za sastojke i okuse (za koje je zaslužan Cichetterijin chef Viktor), vinskom kartom i dodatnim kapitalom zaklonjene mirne terase, zagrebačka Cichetterija s toplijim danima ima potencijala postati gradski hotspot. Uskoro će ponudu proširiti s nekoliko sendviča i malih salata, aperitivom i vinskim promocijama.