Reklame, naravno, nemaju granica. Dobro se katkad prikazuje najboljim, a loše se često prikazuje boljim od najboljeg. Digitalno vrijeme olakšalo je manipulaciju pridjevima, ali i činjenicama. Navodne činjenice pretvaraju se u fake news, a fake news nastavljaju svoj neovisni život na internetu,kao i u materijalnoj stvarnosti, čak i kad su nepobitno demantirane.
Hrvatska restoranska scene relativno je bezazlena, kad je riječ o promotivnim prevarama, lažnim reklamama i fake newsu. Pa ipak, pojedini primjeri zaista jako bodu oči. Evo kratke liste najbedastijih PR podvala u najnovijoj povijesti hrvatskog ugostiteljstva.
Narativ: Beba’s Burger Bar navodno je novi cool restoran za burgere otvoren blizu Kvaternikova trga, na adresi Maksimirska 9
Stvarnost: Beba’s Burger Bar uopće ne postoji, što su nam potvrdili konobari restorana Kvatrić u Maksimirskoj 9. Beba’s Burger samo je jedan trivijalni, neuspjeli hamburger, koji se peče u Restoranu Kvatrić. Puno je znakova da iza ove budalaste podvale, u kojoj je svjesno ili nesvjesno, sudjelovalo nekoliko zagrebačkih lifestyle portala, stoji velika tvrtka Catering Kvatrić, koja je vlasnik Restorana Kvatrić
Narativ: Tartufo Vero promovira kulturu pravih, autentičnih, svježih istarskih tartufa, koji mogu biti najdragocjenija istarska i hrvatska delikatesa.
Stvarnost: Pojedini restorani, članovi udruge Tartufo Vero, javno su priznali da koriste tartufatu i ulje od tartufa, Dakle, dva proizvoda koja nemaju nikakve veze s pravim istarskim tartufom. Nadalje, jedan do poznatijih članova udruge Tartufo Vero spada među najveće dilere kineskim i srpskim tartufima. Udruga Tartufo Vero u stvarnosti sramoti istarske tartufe.
Narativ: Crna slavonska svinja spada među najplemenitije autohtone hrvatske mesne specijalitete. Brojni restorani i mnogi supermarketi stoga nastoje nabaviti vratinu, steakove, slaninu,kobasice i kulene od crne slavonske svinje.
Stvarnost: Crna slavonska svinja gotovo da i ne postoji,osim u prilično skupim varijantama. Crna slavonska svinja nastala je krajem 19. stoljeća kao križanac mangolice i engleskog berkshirea. Danas u cijeloj Hrvatskoj živi tek nekoliko krda genetski čistih, certificiranih crnih slavonskih svinja, od kojih je najveće ono na beljskoj farmi u Kopačkom ritu. Stoga su beljski crni kulen i slanina veoma skupi. Većina drugih proizvoda, koja na tržište dolazi pod nazivom CSS, nije certificirana, nego se radi o mesu mješanaca crnih svinja s drugim vrstama svinja.
Narativ: Torero je, prema Trip Advisoru, najpopularniji i najbolji restoran u Zagrebu
Stvarnost: Torero je mali restoran na kraju Tkalčićeve ulice, koji se neuspješno pokušava baviti fine diningom, i koji po posjećenosti ne može spadati među prvih trideset restorana u gradu. Vlasnici Torera i njihovi kompjutoraši iskoristili su legendarne rupe u sustavu Trip Advisora, da bi pokušali podići svoj nezamjetni status na zagrebačkoj restoranskoj sceni. Teško je reći je li takav potez nemoralno kriminalan, ili tek očajnički tragikomičan.
Narativ: Novi voditelji svojedobno najvažnije hrvatske pizzerije pokušali su u jesen 2021.godine oživjeti biznis koji je očigledno propadao, pa su novinaru visokotiražnog Večernjeg lista izjavili da će O’Hara uz svoje napoletane, sada prodavati i burgere iz Burgeraja, nesporno najboljeg zagrebačkog burger bara. Večernji list u dobroj je vjeri objavio informaciju o Burgerajevim burgerima u O’Hari.
Stvarnost: Nitko iz O’Hare nikad nije kontaktirao vlasnike Burgeraja. Nitko iz O Hare vlasnike Burgeraja nikad nije pitao da li bi htjeli surađivati s O’Harom. Vlasnici Burgeraja suočili su Večernji s tim činjenicama. Večernji list pošteno je povukao informaciju o suradnji O’Hare i Burgeraja, a O’Hara je par mjeseci kasnije definitivno propala.