Ne događa se često da uspješni strani proizvođači, pa ni oni iz regije, prebace svu svoju proizvodnju u Hrvatsku. Utoliko je zanimljivije da je jedan od najpoznatijih regionalnih brendova u Hrvatskoj, slovenski aROMA Gelato Experience, najavio da cijelu svoju proizvodnju seli u Ogulin.
aROMA Gelato Experience je proizvođač ručno rađenog zanatskog gelata od prirodnih sastojaka. Lani smo posjetili njihovu manufakturu u Ljubljani u kojoj su godinama na nekoliko strojeva radili gelato od sezonskog voća, lješnjaka iz Pijemonta, siciijanskih pistacjia… koji prodaju u svojim buticima u Sloveniji i Hrvatskoj.
aROMA Gelato Experience ovoga ljeta otvara 50. butik u Hrvatskoj. Ljubljanska manufaktura zbog rastuće potražnje i širenja aROME više nije dovoljno velika pa će postati centar za istraživanje i razvoj, a cijela će se proizvodnja prebaciti u golemu novu tvornicu u Ogulinu, koja će sa 4500 četvornih metara biti najveća tvornica zanatskog gelata u Europskoj uniji i u svijetu.
Ovaj podatak posebno je zanimljiv jer na tržištu sladoleda dosad nitko nije skalirao ručnu, zanatsku proizvodnju na tolike kapacitete. Sladoledi se rade zanatski, u mali količinama za pojedinačne trgovine ili manje lance, ili industrijski, s industrijskim sastojcima i tehnologijom. Proizvoditi ručno rađeni sladoled od prirodnih i sezonskih sastojaka za 50 butika u lancu koji raste, prilično je jedinstven poduhvat.
aROMA Gelato Experience u proizvodnji i buticima trenutno zapošljava više od 300 ljudi, koji izrađuju i prodaju 34 različita okusa gelata. Tvornica u Ogulinu u prvoj će fazi zaposliti tridesetak lokalnih radnika, a od iduće sezone planiraju udvostručiti broj. Iza aROME stoje uspješni slovenski marketingaši Tjaša i Primož Ogrizek, koji vjeruju da je gelato puno više od smrznutog deserta.
Za aROMA Gelato Experience, kako sugerira i naziv brenda, gelato je medij, simbol radosti bez posebnog razloga i života sa stilom, pa bi i svaki put kad ga jedemo to trebalo biti posebno iskustvo. Sve u aROMI, od izgleda butika, preko novih proizvoda poput Affogata u kornetu koji se radi s pravim vrućim espressom do evenata poput aROMA Gelato Toura po Hrvatskoj, podsjeća na to.
Nakon što je Zagreba, Istre i Kvarnera, aROMA Gelato Tour nastavlja vožnju po hrvatskoj obali prema Dalmaciji, danas su u Tribunju i Betini, sutra u Skradinu a u četvrtak u Zadru. Petak i subotu aROMA će gostovati u Šibeniku i Splitu a zatim na otocima: u Hvaru su 21. svibnja,u Starigradu i Jelsi 22.svibnja, Baškoj vodi 23.svibnja, Bolu 24.5. a potom stižu i u Dubrovnik 25.svibnja. Za sam kraj turneje aRoma dolazi u Rovinj 27.svibnja, Opatiju 28.svibnja, Selce 29.5, Bašku 30.svibnja i idući dan se vraćaju u Zagreb gdje su počeli turneju. aROMA Gelato Tour možete pratiti na njihovoj web stranici, Instagramu i Facebooku.