Prije godinu ili dvije Navov chef Tvrtko Šakota ponosno nam je rekao da je uspio osigurati pedeset kolutova odležanog Paškog sira sa OPG-a Domagoja Škode. To nam ime, nažalost, nije bilo poznato.
Paški sir u Navu uvijek je bio fenomenalan, u najrazličitijim mogućim kombinacijama ali, ondje ga nikad nismo probali samog, jer gospodin Šakota, sasvim logično, koristi Škodn i Paški sir kao jedan od sastojaka svojih jela.
Prije dva dana jedan nam je dragi prijatelj donio nešto Škodinog odležanog Paškog sira, ravno s otoka. Pa smo ga dvije večeri zaredom degustirali kod kuće.
Ostali smo potpuno, bezuvjetno fascinirani. Nikad u Hrvatskoj, i malo šire, nismo probali ovčji sir s toliko intenziteta, i s tako fenomenalnom ravnotežom fermentacijske oporosti intenzivnog mliječnog okusa i dugog, zrelog aftertastea.
Tekstura je savršena, blago mekano zrnata, s dosta kremoznosti za odležani sir. Škodin Paški sir jedna je od najvećih novih hrvatskih gastronomskih senzacija.
Škodin Paški sir neusporedivo je ekspresivniji od bilo kojeg sira Paške sirane ili Sirane Gligora. Škodin Paški sir možda je još jedini hrvatski sir u rangu najboljih Kumapričkinih sireva.
Proizvođaču bismo sugerirali da nešto kolutova odležava između tri i pet godina, kako bi dobili onaj neusporedivi sirni umami, koji velike sireve čini neizbježnim dijelom degustacijskiih menija Michelinovih restorana s dvije ili tri zvjezdice.
Ne znamo, nažalost, gdje se izvan Paga može kupiti Škodin Paški sir. U Zagrebu ga, osim u Navu, nikad nismo vidjeli. U Istri, Šibeniku i u Dubrovniku također ga nikad nismo vidjeli.
Ne znamo ni koliko košta. No, ako ste blizu otoka Paga, pokušajte pronaći OPG Škoda i kupiti bar malo definitivno genijalnog sira, koji sigurno spada među najvrednije hrvatske delikatese.