Pula je donedavno bila antituristički grad, bez ijednog ozbiljnog hotela i s tek ponekim restoranom vrijednim pažnje. No, poslije pandemije, Pula se iz pomalo distopijske, postindustrijske sredine s mrtvim velikim brodogradilištem, počela pretvarati u normalni mediteranski grad okrenut turizmu i gastronomiji. Važno je istaknuti da se niz najboljih restorana na pulskom području i dalje nalazi u krugu od petnaestak kilometara oko grada.
Nedavno renovirani Brioni jedini su zaista dobar hotel u Puli. Brioni imaju odlično uređene sobe, veoma dobar bar, prvorazredni steakhouse i pomalo problematičan ambijent javnih prostora: u tipičnu socijalističku arhitekturu nije uvijek lako smjestiti luksuzni hotel. Brioni moraju još puno raditi na servisu.
Vodnjanka je izvrstan restoran autorske kuhinje, koji se doista bazira na svježim sezonskim i lokalnim sastojcima. Vodnjanka je uvjerljivo najbolji gradski pulski restoran.
Valbandon je udaljen desetak minuta vožnje od Pule, a nova verzija Alla Beccaccie blizu je briljantnoj. Alla Beccaccia je gastronomska konoba, s vrlo elaboriranim pristupom tradicijskim jelima, poput maneštre, sezonskih tjestenina ili janjetine pod pekom.
Hook and Cook, projekt uglavnom posvećen srdelama, vjerojatno je najbolji predstavnik ribljeg street fooda u Hrvatskoj.
U okolici Pule nalazi se niz uljara i dvije odlične sirane, koje bi svaki gastroturist morao posjetiti.
Spektakularna uljara braće Chiavalon posjetiteljima omogućuje da u specifičnoj, ladanjsko-industrijskoj atmosferi upoznaju proces proizvodnje ulja i kupe neka od najfinijih ulja koja se proizvode u Istri.
U Medeinoj kušaonici u Vodnjanu možete istodobno probati i kupiti vrlo dobra Medeina vina (toplo preporučujemo malvaziju Montiron) i Salvela ulja koja se prešaju par koraka dalje i osvajaju bezbroj svjetskih priznanja. Naši su favoriti Buža i Bjelica.
Vlasnik San Antonia uvjereni je biodinamičar. Ulja su odlična, vrlo ekspresivna, i specifična.
Oko pola sata vožnje od Pule nalazi se vjerojatno najbolja hrvatska sirana uopće, specijalizirana za kozje mlijeko. Svi su Kumparičkini proizvodi fenomenalni, od jogurta i mladih nepasteriziranih sireva, preko briea, do godinama odležavanih, vrlo oporih tvrdih sireva. Ako vam se ne da voziti, Kumparička ima štand na pulskoj tržnici.
Ova privatna sirana blizu Pule proizvodi sjajnu skutu, vrhunski maslac i neke od najukusnijih odležanih kravljih i kozjih sireva u Istri. Naš favorit je Rici.
Boccaporta je narodni restoran u dobrom smislu te riječi, s golemom porcijama, korektnim cijenama i živom glazbom. Zapečeni brudet i pečena teletina omiljeni su kućni specijaliteti.
Farabuto je uvučen duboko među stambene zgrade, ima ugodnu intimnu terasu i kuhara s dobrim osjećajem za namirnice. Farabuto priprema sve, od velikih komada mesa preko sezonskih istarskih bistro jela do ribe, peku dobar domaći kruh i peciva i imaju korektnu vinsku listu.
Batelina spada među nekoliko najboljih i najpopularnijih ribljih konoba u Istri. Riba i rakovi besprijekorno su svježi. Batelina ne prima kartice.
Sofia je prvorazredni steakhouse u hotelu Grand Brioni. Hrana je luksuzna, moćna i veoma kompetentno pripremljena . Servis je izvrstan.
Lani otvorena Fabbrica veliki je lokal u centru Pule, s industrijskim uređenjem, energičnom atmosferom , puno koktela i dobrom pivskom listom, koja uključuje Orval i lokalna craft piva. Fabbrica je, također i pizzeria specijalizirana za napoletane.
U baru hotela Brioni miješaju se neki od najsofisticiranijih koktela u Istri.
Pulski wine bar Boca poznat je po živim svirkama, atmosferi i po istarskoj all stars vinskoj listi proširenoj najboljim istarskim destilatima. Vode ga Senka Suman Pettener i Sandro Pettener, glazbenik i pjevač grupe Dogma. Boca poslužuje i tapase.