Čokolada definitivno pripada kategoriji prihvatljivog luksuza. I najskuplje čokolade na svijetu, ne računajući razne egzibicionističke suvišnosti poput čokolada s 24 karatnim zlatom, koštaju manje od 20 eura, a većina vrhunskih čokolada stoji između 40 i 60 kuna. Možda zvuči puno u usporedi s Milkom ili Dorinom ali zapamtimo, riječ je o zaista nekima od najboljih čokolada na svijetu. Koje još proizvode, koji su najbolji na svijetu, možete kupiti za manje od 10 eura? Za blagdanski Vodič kroz vrhunske čokolade izdvojili smo pet zaista izvrsnih tabli koje uvelike nadmašuju sve što se prodaje u većini naših trgovina.
1. AMEDEI 9, TOSKANA – 75%
Amedei 9 redovito osvaja medalje na svim mogućim čokoladnim natjecanjima. Kako je napisao jedan kritičar u Amedei su ona vrsta luđaka čije ludilo je metoda. Obiteljska toskanska tvrtka osnovana je 1990. godine, s tridesetak zaposlenih i prometom tek nešto većim od tri milijuna eura godišnje. Njihove su čokolade kroz razne uvoznike prisutne u Hrvatskoj već petnaestak godina. Devetka je blend koji najbolje utjelovljuje fanatizam Amedeija. Alessio Tessieri, koji sa sestrom Cecilijom vodi tvrtku, napravio ga je od devet vrsta kakaa, s devet plantaža koje su njih dvoje otkrili, obnovili i pretvorili u vrhunske uzgajivače. Devetka predstavlja ideal Amedeija. Visoki postotak kakaa daje snagu, tekstura je moćna i isprva se čini da se čokolada opire puna tih tamnih okusa i tanina, ali onda se otapa u najpodatniju glatkoću koju imaju samo vrhunske čokolade, a u ustima eksplodiraju okusi tostiranih badema, šljiva i pečenih višanja koji jako dugo ostaju i u aftertasteu. Idealna uz tawny port. 60 kuna za 50 grama, Bonkulović
2. AMEDEI PORCELANA, TOSKANA – 70 %
Porcelana se već dugo godina smatra najskupljom čokoladom na svijetu, što nije posve točno, premda spada u najviši rang cijena. Porcelana se proizvodi od svijetle podvrste criolla, najplementije i razmjerno rijetke vrste kakaovca iz Venecuele, i to definira njezinu cijenu. Porcelana je izrazito uravnotežena, puna toplih, začinskih i voćnih mirisa, i s ugodnim gorkoslatkim okusom koji jako dugo ostaje u ustima. Njezin klasični “čokoladni” okus i miris može vam izazvati poriv da pojedete pola table odjednom, ali u Porcelani se itekako isplati uživati polako. Možemo je probati uz karakterno crno vino bez previše tanina i kiselina, poput ronskih syraha ili naših tribidraga. 95 kuna za 50 grama, Bonkulović,
3. MICHEL CLUIZEL MOKAYA PLANTATION, MEKSIKO, FRANCUSKA – 66 %
Čokolaterija Michel Cluizel osnovana je 1948. godine u Francuskoj. Riječ je o jednoj do prvih artizanskih manufaktura čokolade, koja do danas zadržava visoke standarde. Cluizel, primjerice, tvrdi da ne koristi nikakve biljne masnoće osim kakao maslaca, dok su vaše prosječne čokolade pune palminog ulja i drugih hidratiziranih biljnih masti. Mokoya dolazi s istoimene Cluizelove plantaže u Meksiku i dobila je niz nagrada. Izvrsno balansira gorčinu, šećer i maslačnost. Riječ je o vrhunskom mainstreamu, za one koji ne vole preradikalne čokolade. Zbog slatkog završetka Mokaya je perfektna za visokoalkoholna, bogata crna vina s niskim kiselinama, poput plavca, plemenitijih merlota i australskih shiraza, jer će im donijeti dodatnu dimenziju svježine. 40 kuna za 70 grama, Bonkulović
4. ZOTTER BITTER CLASSIC MOUSSE, AUSTRIJA – 80%
Zotter je legendarna austrijska tvornica organske čokolade, poznata kao barjaktar fair tradea u masovnoj distribuciji i krajnje neobičnim okusima. Jednom smo na benzinskoj crpki kraj Beča naletjeli na Zotter s dimljenom pastrvom. Među konvencionalnije Zottere koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, svakako spadaju oni s đumbirom, tonkom, goji bobicama i čilijem. Mi smo, pak, izabrali čokoladni mousse zato što pokazuje kako Zotter može biti izvanredan u posve uobičajenim formatima. Ova je čokolada baršunasta, bogata, ultrahedonistička i predstavlja fantastičnu vrijednost za novac. Probajte s dobrim espressom ili ruby portom. Oko 20 kuna za 50 grama, Bio & Bio
5. GALLER INTENSE NOIR, BELGIJA – 70 %
Galler je belgijska obiteljska čokolaterija koja se hvali craft pristupom i fair tradeom, i koja tvrdi da je iz kompletne proizvodnje izbacila palmino ulje i hidratizirane masnoće. Galler je najpoznatiji po kolekcijama malih čokoladnih štangica, s konzervativnim ali jako finim okusima poput maline, pistacija, naranče i vanilije, koje su u Hrvatskoj prilično skupe (od 200 kuna na gore). Intense Noir klasična je tamna čokolada koja je za Galler i simbolički važna, jer su oni jedna od tvrtki koja je uspostavila danas masovno prihvaćeni standard od 70 posto udjela kakaa u tamnim čokoladama. Galler Intense više je gorak nego sladak, s jako sjajnom površinom i savršenom glatkoćom, ali s laganim nedostatkom specifičnog, prepoznatljivog okusa. Dobra pratnja uz vrhunski bourbon ili mlađi konjak. 49 kuna za 80 grama, Deliciije