Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO ODBROJAVANJE IZBORA ZA RESTORAN GODINE 5. MJESTO – BEVANDA

bevanda-glavna

Za jednim ručkom u Bevandi ste mogli uživati u prvorazrednom sashimiju, besprijekornom sezonskom rižotu i u sporo kuhanoj creskoj janjetini, dok je vinska lista jedna od najboljih u Hrvatskoj, vrijedna i u međunarodnim okvirima.

Prije više od četiri godine kada je Andrej Barbieri bio preuzimao mjesto glavnog cheva glasovitog opatijskog restorana Bevanda, i Barbieri i Bevanda imali su dvojbenu reputaciju. Barbieri nikada ranije nije vodio veliki klasični restoran, što se i vidjelo u prvim mjesecima njegova mandata, dok je Bevanda prethodnih godina jako varirala u kvaliteti.

Danas, po završetku Barbierijeva mandata, Bevanda se može pohvaliti statusom jednog od vodećih hrvatskih restorana. Ministarstvo turizma proglasilo je Bevandu najboljim našim restoranom u 2016.godini. Uz Barbierijev talent, znanje i šarm, Bevandu su na vodeće pozicije doveli ambicija i energija Zorana Maržića, ali i kompetentnost tragično preminulog Branka Muždeke sommeliera i voditelja restorana. Muždeku je naslijedio sommelierski šampion Klaudio Jurčić.

Novi tim Bevande predvodi šef Damir Tomljanović

U međuvremenu, Bevanda se od hotela i restorana proširila na kupališni zabavni park na Lidu, koji je znatno unaprijedio uspavani opatijski turizam. Komparativne prednosti samog restorana manifestirale su se u tri elementa. Prvo, u Bevandi se zaista trude raditi s vrlo dobrim do izvrsnim sastojcima. Drugo, Barbierijeva sklonost japanskim tehnikama i talijanskim kuhinjama, skupa s njegovom predanošću lokalnoj hrani, dovodila je do eklektičnih, katkad izvanrednih rezultata. Za jednim ručkom mogli ste uživati u prvorazrednom sashimiju, pa u besprijekornom sezonskom rižotu , recimo s graškom, pa u sporo kuhanoj creskoj janjetini. I treće, Bevanda ima jednu od  najopsežnijih i najboljih vinskih karti u Hrvatskoj, koja je vrijedna i u međunarodnim okvirima.

Bevanda je ovu turističku sezonu završila kao uhodani, uspješni mehanizam, što je odlazak Andreja Barbierija učinilo prilično neobičnim: vrhunski restorani načelno ne mijenjaju kuhare  kad su na vrhuncu, Danas, 14.prosinca, Bevanda predstavlja  svog novog chefa Damira Tomljenovića, čovjeka iz Novog Vinodolskog, koji je proteklih desetak godina proveo u zadarskoj Foši i koji bi, kako se najavljuje, trebao promijeniti Bevandin gastronomski koncept. Sutra ćemo objaviti veći izvještaj s prezentacije Tomljenovićeva prvog menija za Bevandu. Više od 40 chefova, vlasnika, voditelja restorana i drugih profesionalaca restoranske industrije koji su sudjelovali u izboru za Restoran godine, Bevandi su dali 76 bodova.

BEVANDA
Zert 8, Opatija

Chef Andrej Barbieri (do studenog 2016.), Damir Tomljenović
Sommelier Klaudio Jurčić

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

VELIKO ODBROJAVANJE IZBORA ZA RESTORAN GODINE 5. MJESTO – BEVANDA

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min