Zašto bi obljetnica jednog hostela bila vijest? Zato što je zagrebački Swanky od samog otvaranja više od običnog hostela i bara. Kad se Swanky Mint Hostel otvorio 2013 (01.srpnja slave desetu godišnjicu) u Zagrebu nije bilo nijednog velikog hostela. Kompleks donjogradskih kuća povezanih stubištima, dvorištima i terasama s livadom i bazenom na vrhu bio je nešto potpuno novo i neobično, po veličini i po konceptu.
Od pedesetak ležajeva čak je 40 posto bilo u privatnim sobama, što je za hostele gotovo luksuzan omjer. Deset godina kasnije, situacija u Zagrebu je bitno drugačija. Preživjeli smo eksploziju zagrebačkog turizma, jeftinih hostela i Airbnba, a onda i pandemiju koja je temeljito pročistila to tržište. Tih burnih deset godina preživjeli su samo najprofesionalnije vođeni hosteli, i oni koji svojom ponudom mogu održati profitabilne cijene.
Što je Swanky održalo ne samo na životu nego mu i omogućilo širenje uz redovita spominjanja na listama najboljih europskih hostela? Kombinacija poslovnosti, kreativnosti i golemog rada vlasnika Andrije Pirnata i njegovog tima. Swanky, koji je počeo kao hostel s malim prostorom za doručak i kavu i barom na gornjoj terasi, danas u prizemlju ima Soi Fusion, jedan od najboljih hrvatskih azijskih street food restorana koji je pokrenuo Vid Nikolić a danas ga vodi Vedran Gulin. Soi Fusion konstantno je jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana.
Swanky Monkey Garden bar također je od početka bio važno mjesto za zagrebačku scenu koktela. Počeo je s Filipom Lipnikom, Dinom Zukićem i drugim poznatim barmenima, u njemu se održavalo natjecanje mladih barmena, a danas je, pod Gulinovim vodstvom, sa signature craft koktelima on tap, klarifikacijama i posebnim tehnikama ekstrakcija, zasigurno jedan od najprogresivnijih trendovskih barova u Hrvatskoj. Swanky je poznat i po kreativnim kolaboracijama, među kojima se pamte one sa Zagreb Social Clubom, agencijom Utorak, grafiterom Mane Meiom i zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti čije su učenice dizajnirale etikete za Swankyjev Blond Ale.
Za desetu obljetnicu Swanky ima što slaviti. Broj ležajeva u Swanky Mint Hostelu ovih dana prelazi stotinu, sa sedam novih soba u Ilici 44, u prostorima prvog zagrebačkog hotela izgrađenog 1844. (Lovački rog je stariji, ali je bio registriran kao svratište, a hotel Pruckner Mate Prucknera, koji će kasnije biti preimenovan u Hotel Royal, prva je zagrebačka zgrada projektirana baš za hotel). Sobe u Ilici 44 dio su Swankyjeva disperziranog hotela na kojem intenzivno rade posljednjih godinu dana.
U Ilici 50 su recepcija, bar, doručak, električni bicikli, bazen i druge usluge, a gosti mogu odabrati žele li odsjesti na Gornjem gradu, Britancu ili u Ilici. Riječ je o jednom od danas najjačih trendova u smještaju izvan hotela, koji osim lakšeg širenja u kompleksnim naseljima omogućuje gostima da lakše integriraju u lokalni život i kulturu i upoznaju lokalno naslijeđe. Osim izbora lokacije, Swanky nudi i izbor kategorije smještaja: osnovni sa sobama za više gostiju, standardne privatne sobe, studio apartmane i apartmane za više osoba. Danas privatni ležajevi čine 60 posto smještaja u Swankyju.
Swanky Monkey Garden bar najavljuje daljnje dizanje kvalitete ponude, a Soi Fusion investiciju u pripremnu kuhinju na više od 100 kvadrata u neposrednoj blizini restorana. S većinski azijskom kuharskom posadom, Soi Fusion i danas priprema neka od najautentičnijih azijskih jela koja uopće možete dobiti u Hrvatskoj. Od srpnja počinju posluživati i a la carte doručak za goste hostela. Soi Fusion predstavlja jedan od boljih primjera integracije restorana u hostele. A cijeli Swanky projekt model je pametnog i uspješnog turističkog biznisa za mlađu publiku.