Veliki slastičari počeli su objavljivati svoje božićne kolekcije. Kao i obično, ideja je zadiviti publiku spektakularnim dizajnom i neočekivanim okusima. Ove godine sve je razigrano, puno ironije, hrskavih tekstura i egzotičnih aroma. Evo što predlažu
Marcolini na božićnoj kolekciji 2016. surađuje s belgijskim umjetnikom Charlesom Kaisinom. Tema je “Veličanstvena igračka,” a kolač koji će biti zvijezda sezone napravljen je od bijele i crne čokolade s dvije kutije pune pralina i kuglica od karamela, kandiranog voća i nugatina prelivenih crnom i mliječnom čokoladom.
LAC Chocolatier za La Maison Lac
Pascal i Valérie Lac ove godine dio svoje božićne kolekcije posvećuju Kanadi. Duhoviti zimski kolači puni su javorova sirupa, hrskavih badema, karamela, smrznutih krušaka i mekog mousssea od javora.
Tradicionalni čokoladni panj reinterpretiran je u niz slatko-kiselih krivulja koje obećavaju zanimljive okuse. Napravljen je od šećerne paste s kremom od frangipanija, napuljske kreme od kestena, moussea od madagaskarske vanilije s Bourbonom i dacquoisea od badema.
Mathieu Mandard za Les Artizans
Pariški Les Artizans ima neke od najboljih slastica u Francuskoj koje potpisuje Mathieu Mandard. Za Božić je napravio Paris-brest od tijesta punjenog kremom od pijemontskog lješnjaka, coulanta (polupečenog kolača s tekućom jezgrom) od madagaskarske vanilije i karameliziranih pekana.
Claire Damon za Des gateaux et du pain
Vlasnica pariške slastičarnice Des gateaux et du pain Claire Damon, u ovom elegantnom kolaču miješa aromu tek pokošenog sijena, kompota od ručno branih brusnica iz Auvergnea i krokanta od hrskave pitome djeteline.
Ograničena božićna serija Nicolasa Cloiseaua uvijek je ekstravagantna. Ovoga puta to je ručno rađena božićna jelka od 7,7 kilograma čokolade, za koju su koristili šest vrsta čokolade. Skulptura jelke napravljena je od 25 ploča debljine 3 milimetra, na kojima se smjenjuju satenski finiš, kako prah, lak i pozlata.
Christophe Adam odlučio je podsjetiti ljude na Snjeguljicu i napravio sedam patuljaka od čokolade, jer želi da Božić bude više zabavan i subverzivan nego romantičan.
Kreativna direktorica Laduréea Claire Heitzel razvila je desert u obliku sniježne pahuljice jer je, kako kaže, iščekivanje najljepša stvar u Božiću. Pahuljicu čine dacquiose od kokosa s mousseom od manga, passion fruita i kokosa, i brunoise od vanilije i ananasa.
Ograničena serija adventskih kalendara koje je za Pierrea Herméa dizajnirao Nicolas Buffe, priča je o Kraljevstvu Sunca i Mjeseca, zemljama kralja Zena i kraljice Selene i njezine djece. Saga je inspirirana bajkama, barokom i pop kulturom. U kutijama su medaljoni posuti kandiranim voćem i voće preliveno čokoladom.
Glavni slastičar pariškog hotela Le Bristol Lauren Janin još je jednom pokazao da je opravdano slavan po eleganciji. Ovaj eterični monokromatski božićni panj s glazurom od bijele čokolade, prekriven je šećernim kristalima u obliku ledenih stalaktita. Unutra su slatki mousse od kokosa i dacquioise od badema i gorkog kandiranog grejpa. Umjetničko djelo.
Genijalna Nizozemka Marike van Beurden odlučila je raditi u Hong Kongu, ali zapravo je prisutna u cijelom svijetu. Za ovaj Božić iz Azije šalje prijedlog za snježnu pitu iz crtića, punu pinjola i klementina.