Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

20-godišnji Francuzi pokreću prvi akvaponski uzgoj u slanoj vodi u EU. Kozice i povrće rast će skupa

agriloops

Prvu eurposku farmu s akvoponskim uzgojem u slanoj vodi otvaraju dva mlada Francuza, Romain Vandame and Jérémie Gognard, osnivači startupa Agriloops

Akvaponija je kombinacija akvakulture i hidroponskog uzgoja u kojoj se prirodne funkcije riba i biljaka koriste za proizvodnju veće količine organske hrane na ograničenom prostoru. Jedan od jačih europskih primjera su farme na krovovima stambenih zgrada i supermarketa u Belgiji.

Akvaponski uzgoj ne zahtijeva zemlju. Uzgajivač uzgaja obično slatkovodne ribe (akvakulture) i biljke (hidroponi) u cirkulirajućoj vodi koja razmjenjuje hranjive tvari između riba i biljaka. Otpadne tvari iz riba služe kao organsko gnojivo za biljke, a biljke čiste vodu od ribljeg izmeta i urina.

Agriloops će u europsku poljoprivredu uvest cirkularni sistem akvaponskog uzgoja u slanoj vodi u kojemu će skupa rasti kozice i povrće. Plan je proizvoditi 20 tona kozica i 40 tona povrća godišnje, piše Euractiv France. Zasad su na 1,4 milijuna investicije.

Vandame i Gognard ideju su razvili kao učenici Agrocampusa Ouest u Rennesu. Na njihovoj farmi otpad od uzgoja kozica pretvarat će se u gnojivo za cherry rajčice, aromatično bilje i mesclun (provansalsku mišanciju). “Tijekom školovanja razmatrali smo razne specijalizacije,” rekao je Jeremie Cognard, “Romain je odabrao akvakulturu i morske vrste, a ja proizvodnju i zaštitu povrća. Akvaponski uzgoj razvija se godinama ali ne za komercijalnu proizvodnju. Da bismo bili profitabilni moramo uzgajati vrste s visokom dodanom vrijednosti, po mogućnosti morske, i zato samo morali razviti sistem sa slano vodom.” 

Francuzi godionje pojedu 120 tona kozica pa se Agriloopov biznis model barem po tome čini razuman. A ako ne dođe do nove eksplozije potražnje kao prije tri godine, bit će i održiv. Agriloop će uzgajati prve francuske kozice. Više od trećine svih kozica koje se pojedu u Francuskoj dolaze iz Ekvadora, Indije i s Madagaskara. I tajming, nakon što je pandemija promijenila svijest o prehrambenoj samostalnosti, djeluje povoljno. Intenzivni uzgoj kozica u tropskom pojasu nanio je katastrofalne štete morskom ekosustavu, posebno u obalnim kolonijama mangrova. 

Model su testirali na pilot farmi svoje škole. Nakon tri godine analize dobili su koncept farme koju su nazvali Mangrove1. Farma će počei raditi 2021. a godinu dana kasnije trebala bi raditi punim kapacitetom. Kasnije planiraju diversificirati proizvodnju, s HVE (High Environmental Value) ili (ASC) Sustainable aquaculture label certifikatom.

Nove, održivije poljoprivredne metode na francuskoj FoodTech sceni trenutno razvija petstotinjak startupa čiji su osnivači uglavnom potekli s najjačih poljoprivrednih škola i fakulteta u zemlji.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

20-godišnji Francuzi pokreću prvi akvaponski uzgoj u slanoj vodi u EU. Kozice i povrće rast će skupa

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min