Nedavni skandalčić showa Tri,dva, jedan – kuhaj! s uvrštavanjem ribe u vegetarijansku prehranu, pri čemu su suci u toj emisiji pokazali da im baš nisu jasne razlike između veganstva i vegetarijanstva potaknuo nas je da sastavimo kraću listu najgorih gastro programa koji su unatrag dvadesetak godina snimljeni u produkciji hrvatskih televizijskih kuća.
U jakoj konkurenciji premoćnu pobjedu odnio je RTL, što nije neobično. RTL Hrvatska dizajniran je kao jeftini trash program. Njegovi menadžeri i urednici mora da su zadovoljni rezultatima, a naš je problem što je televizija s najnižim mogućim profesionalnim standardima (puno nižim do njemačkog RTL-a) toliko popularna. Evo, dakle, pet najgorih domaćih televizijskih emisija o hrani koje smo gledali u ovom stoljeću.
Jezikova juha RTL-ova je prerada Ramseyeve serije Kitchen Nightmares, koja ne zauzima osobito svijetlo mjesto u prebogatoj biografiji najvećeg škotskog chefa svih vremena. Ideja Jezikove juhe bila je veoma jednostavna: poznati chef dolazi u posrnuli restoran, pa ga za nekoliko dana, uz obavezne svađe s vlasnikom i osobljem, pretvara u uspješni restoran. U Jezikovj juhi Ramseyevu je ulogu preuzeo Stephan Macchi, zaista vrhunski kuhar koji je, među ostalim, vodio prvu Boškinčevu kuhinju. No, gospodin Macchi nije dobar glumac ni prezenter, a RTL-ovi producenti za Jezikovu su juhu pisali subinteligentne scenarije, pa je svaka epizoda postajala negledljiva nakon dvije do tri minute. Jezikova juha, maliciozna emisija za gledatelje koji ne vole ništa barem donekle pametno i duhovito, nanijela je golemu štetu Macchijevoj karijeri, koja je potonula u relativnu anonimnost. David Skoko koji je nekoliko godina kasnije zamijenio Macchija, bio je dovoljno inteligentan da iz tog sramotnog projekta nestane poslije prve sezone.
Tri, dva, jedan – kuhaj! pokazuje sve tipične loše značajke RTL-ovih emisija o hrani: grozan scenarij, lošu fotografiju i dosadne interijere. Osim toga, Tri, dva, jedan – kuhaj! posjeduje i onu vrlo prepoznatljivu značajku svih RTL-ovih reality programa: ismijavanja svoje natjecatelje. Međutim, posebno otegotnu okolnost u slučaju Tri,dva, jedan – kuhaj! predstavlja činjenica da suci, koji jesu profesionalci s ugostiteljsko-gastronomske scene, iz sezone u sezonu gledateljima plasiraju hrpu netočnih informacijama. Tu se ne radi o tipfelerima i faktografskim greškama, nego baš o esencijlnim pitanjima koja se tiču hrane i pića.
Večera na selu čisti je reality trash format, poput Ljubavi na selu. Ona nije uvijek toliko gastronomski jeziva; neki su recepti začuđujuće korektni. No, ona predstavlja najnižu razinu televizijskog kiča dosad proizvedenog u Hrvatskoj. Večera na selu čisti je turbo folk hrvatske televizijske proizvodnje
Prethodnica Večere na selu izvrstan je sociološki presjek hrvatskih kućnih, svakodnevnih kulinarskih navika. Ona je sociološki vrijedna, jer pokazuje da većina Hrvata ne zna kuhati, da nema pojma o nutricioznizmu i da se kao nacija hranimo jako nezdravo i dosadno. Recepti iz Večere za pet mogli bi se izdati pod naslovom Najgora hrvatska hrana.
Producenti Nove TV pokušavaju spasiti gastro minute svog estradnog magazina angažiranjem dvojice vrlo ozbiljnih chefova: Ante Udovičića i Davida Skoke. No, kad ne kuhaju njih dvojica nego stalna voditeljica ovog segmenta, recepti su gotovo redovito pogrešni, a katkad i prilično nejestivi. Za što nije kriva voditeljica nego producenti, koji joj moraju naći profesionalnog trenera, iskusnog chefa opće prakse.