Istok Zagreba jedan je od najvećih i restoranski najsiromašnijih dijelova grada. Na cijelom golemom prostoru od Dubrave do Kvaternikova trga, pa u Maksimiru na Žitnjaku, Radničkoj i Vukovarskoj do, recimo, Držićeve, gotovo da i nema ozbiljnih restorana, ne računajući nekoliko preostalih oko Green Golda. Stoga je ova lista jednostavna, ali siromašna.
Tekka je najbolji zagrebački japanski restoran, i jedan od najboljih zagrebačkih restorana uopće. S obzirom na jako visoku i konstantnu kvalitetu u svim sektorima jelovnika, od briljantnog otora, do vrlo dobrih bifteka, Tekka definitivno nije skupa, pa je logično da vrlo dobro posluje. Na vinskoj bi se karti moglo ozbiljnije poraditi, osobito kad je riječ o lošem izboru crnih vina na čaše.
ManO2 na čelu s ultratalentiranim chefom Hrvojem Kroflinom i kompetentnim sommelierom Markom Rundekom, uzbudljivi je gastronomski restoran, koji se trenutno nalazi u dinamovskoj formi.
Ova neprekidno prepuna hranionica kuha i jednostavna dnevna jela za smiješno mali novac, ali i velike bijele ribe i škampe. Vukušićev totalni restoranski pristup u industrijskoj četvrti očito se isplati.
All you can eat restoran gospođe Chen puni se već oko 11 i 30. Financijaši i marketingaši zaposleni u Green Goldu i okolnim poslovnim zgradama očito su zadovoljni što za desetak eura mogu pojesti koliko god žele sushi rolica i pekinške patke.
Ekstremno popularna pivnica u Heinzelovoj ne živi samo od mljevenog mesa na roštilju i obilnih porcija gotovih jela za razmjerno mali novac. Unatrag dva mjeseca, u Budweiseru smo dvaput pojeli gotovo savršeno pečeni biftek, spaljen izvana i crven iznutra. Ponuda vina ove se godine drastično poboljšala.
Kako čitatelji Kulta Plave Kamenice znaju, nismo osobiti obožavatelji Duksinih pizza. No, Duksa je još uvijek daleko najbolja pizzeria u istočnom Zagrebu (okej, još nismo probali ljetos otvoreni Cirio blizu Ekonomskog fakulteta) .
Zalogajnica Plavi 9 dragocjena je društvena institucija istočnog Zagreba, koja omogućuje gostima da se najedu za tridesetak kuna u pristojnom ambijentu, i s prijateljskom poslugom. Ovog su ljeta poboljšali nekoliko skupljih jela.