Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

7 restorana s najboljim servisom u Hrvatskoj

pelegrini

Servis je već dugo kritična točka hrvatskog ugostiteljstva, jer vrhunskog osoblja uglavnom nema: najbolji konobari često odlaze u inozemstvo, nove generacije konobara još češće dolaze s ulice nego iz ugostiteljskih škola, koje su uglavnom loše, a fluktuacija radne snage toliko je intenzivna da je gotovo nemoguće stvoriti servisni tim koji bi dulje vrijeme mogao uspješno funkcionirati. Nadalje, u modernoj restoranskoj industriji više nije dovoljno da konobari budu ljubazni i efikasni.

Današnji konobari moraju znati vrlo mnogo o vinu (a taj se kvantum znanja stalno širi), o pivu, o koktelima i o jakim pićima. Da ne govorimo o tome kako moraju znati sve o meniju, što podrazumijeva dnevnu, blisku i formaliziranu suradnji s kuhinjom.

Naposljetku, kvaliteta servisa izravno ovisi o veličini restorana; vrhunsku je uslugu gotovo nemoguće postići u restoranu gdje odjednom jede stotinjak ljudi, osim ako nemate jednog konobara/sommeliera na svakih četiri do šest gostiju, kao u nekim restoranima s tri zvjezdice. Stoga je kista hrvatskih restorana s najboljim servisom neizbježno kratka.

1. Pelegrini, Šibenik

budi-foodie-pelegrini-staff
Pelegrinijev tim

Servis u Pelegriniju podsjeća na Kellerov Per Se iz najboljih dana. Konobari se kreću koordinirano kao baletani, jednostavno i brzo objašnjavaju komplicirana jela, i znaju vrlo mnogo o vinu i drugim pićima. Uz to, svladali su važan zanat gledanja gostiju i prostora, pa tako na vrijeme uočavaju što je pojedinim gostu potrebno.

2. Zinfandel, Zagreb

Stjepan Okun

Esplanadin fine dining restoran ima najljubaznije konobare u Hrvatskoj, od kojih neki, poput Stjepana Okuna, suvereno vladaju gotovo zaboravljenim ali važnim znanjima, kao što je priprema flambiranih jela za stolom, pred gostom.

3. Noel, Zagreb

noel-jug-sommelier

Noel uspješno koristi svije strateške prednosti: u servisu rade dva izvrsna sommeliera, Ivan Jug i Goran Petrić, plus vrhunski barmen Karlo Ferenčak. Jug i Petrić znaju baš sve o Noelovoj kuhinji. Noel se može pohvaliti najstručnijim servisom u Hrvatskoj.

4. Nautika, Dubrovnik

nautika-terasa

Nautiku smo lani posjetili dvaput u špici sezone. Ostali smo impresionirani efikasnošću i ljubaznošću servisa u dosta kompleksnim okolnostima (svi gosti jedu na terasi, daleko od kuhinje, konobari često moraju čistiti ribu, što je vremenski zahtjevan posao). Osim toga, Nautikino osoblje odlično se snalazi s vinom.

5. Le Bistro, Zagreb

le-bistro-esplanade

Le Bistro ima vrhunskog voditelja restorana i mlado, ljubazno, zaista entuzijastičko osoblje, spremno da uči iz dana u dan.

6. Laganini, Hvar

laganini-ulaz

Laganini posluje u nemogućim uvjetima za vrhunski servis. Stolovi su razvedeni na fizički velikom prostoru, a dnevna temperatura katkad prelazi 35 stupnjeva. Pa ipak, lani smo u Laganiniju vidjeli zaista neočekivanu demonstraciju visokog profesionalizma: konobari su precizno mijenjali postav stola ovisno o kretanju sunca, i provjeravali čak i temperaturu čaša prije točenja vina.

7. Carpaccio, Zagreb

carpaccio-vrganji-2018-g

Vlado Lisak osobno pozdravlja, dočekuje i ispraća skoro sve svoje goste. I često s njima razgovara o hranu. Njegov osobni odnos s gostima pola je uspjeha Carpacciova servisa. Maitre d’ Boris Prosenica tvrdi je profesionalac, koji također vrlo dobro poznaje Carpacciove goste, kao što vrlo dobro poznaje vino.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

7 restorana s najboljim servisom u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min