Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

9 opakih preljeva za kokice za gledanje horrora na Halloween (i jedan koktel s kokicama)

kokice-panceta

Dolazi Halloween, jedna od najzabavnijih noći u godini koju zbog pandemije vjerojatno nećete provesti negdje na partyju maskirani u Avengera, nego kod kuće s horror filmom na Netflixu. A to znači kokice bez izgovora.

U Hrvatskoj, gdje je gotovo nemoguće naći zaista dobar kukuruz za kokice, u masi tehnika najboljim nam se pokazalo kad ih pečemo u golemom loncu na plinu, na kokosovom ulju. Tajna je da se u lonac stavi dovoljno ulja da gotovo skroz prekrije kukuruz i da se zagrijava na umjerenoj vatri. Kad prve kokice počnu pucati, vatru treba samo malo smanjiti, poklopiti lonac ali ostaviti malo prostora da vlaga može pobjeći i pržiti dalje, stalno tresući lonac. Kokice možete posoliti čim počnu pucati ili na kraju. Za par minuta imat ćete brdo mirisnih hrskavih kokica koje nećete moći prestati jesti. Ako ne želite pivo, uz kokice će odlično ići svježija bijela vina s više kiselina, poput mladih malvazija, chablisa i sauvignona. Ove godine pretražili smo internet u potrazi za najopakijim preljevima za kokice koje možete brzo napraviti. Ovo je naš izbor, za slane i slatke kokice.

SLANE KOKICE

Gruyere + vrganji

kokice-vrganji

U blenderu sameljite 1/2 šalice sušenih vrganja u pah. Dodajte 1 žlice sjeckanog svježeg peršina i 1,5 žličice soli, ponovno miksajte da dobijete pah. Otopite 6 žlica maslaca, prelijte preko kokica, pospite prahom od vrganja i 1 šalicom ribanog gruyerea, dobro promiješajte. Ako nemate gruyere probajte s ementalerom ili nekom boljom gaudom.

Panceta + vlasac

kokice-panceta

Na tavi pržite 6 trakica pancete (može biti i dimljena) da se masnoća otopi i panceta postane hrskava. Ocijedite pancetu na kuhinjskom papiru, sačuvajte masnoću. Pomiješajte 2 žlice masnoće od pancete s 2 žlice otopljenog maslaca i prelijte kokice. Pospite hrskavom pancetom, 0,5 šalice sjeckanog vlasca i 0,5 žličice kajenskog papra. Posolite, dobro promiješajte.

Jalapeño

Napravite preljev s pancetom i vlascem. 4 tanko narezana jalapeña stavite u 1/2 šalice škroba pomiješanog sa 1.3 šalice sode bikarbone. U tavi zagrijte maslinovo ulje, pržite jalapeños dok ne postanu zlatni i hrskavi. Ocijedite na kuhinjskom papiru. Prelijte kokice pancetom i vlascem, dodajte hrskavi jalapeño

Sriracha + limeta

kokice-sriracha

Otopite 5 žlica maslaca, pomiješajte s 1/4 šalice srirache, 1,5 žličicom ribane korice limete i 1 žlicom limunova soka. Prelijte kokice, dobro posolite, dobro promiješajte

Plavi sir + bademi

kokice-plavi sir

U tavi otopite 4 žlice maslaca, smrvite 1 šalicu plavog sira po vlastitom izboru i 1 šalicu tostiranih nasjeckanih badema. Prelijte kokice maslacem, pospite sirom i bademima, posolite i dobro promiješajte. Ispecite kokice, stavite ih u vrećicu. Dodajte topljeni maslac, prženi sezam, mak, sušeni sitno sjeckani luk, sušeni mljeveni češnjak, sol. Protresite i poslužite

Kiseli krastavci

kokice-kiseli-krastavci

Sameljite 1 žlicu sjemenki korijandera i 1 žlicu soli, s po 1/2 žličice sjemenki gorušice, sušenog mljevenog češnjaka, sušenog luka, sjemenki kopra, malo limunske kiseline i 1 žličicom sušenog kopra. Ispecite kokice, prelijte maslacem, pospite začinima, promiješajte, poslužite.

Dimljene japanske kokice

Ispecite kokice. Pospite ih 1 žličicom dimljene ljute paprike (Chinata ili neka druga) i s 1/2 žličice šećera, promiješajte. Prelijte topljenim maslacem, dodajte furikake miks, dodajte razlomljene japanske krekere (oboje možete naći u azijskim dućanima ili dućanimaa zdrave hrane), posolite, opet promiješajte, poslužite. 

SLATKE KOKICE

Slani karamel

kokice-karamel

Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva, prekrijte pleh aluminijskom folijom. Ispecite kokice. U manjem loncu za umake na umjerenoj vatri zagrijte 100 g maslaca, dodajte 200 g smeđeg šećera, kad se pojave mjehurići smanjite vatru, dodajte 1/4 žličice sode bikarbone i 1 žličicu soli, malo vanilije, smanjite vatru na najmanje i kuhajte karamel. Nakon par minuta umočite žlicu u karamel, ako ravnomjerno prekriva poleđinu žlice gotov je. Kokice stavite u pleh, prelijste karamelom, promiješajte, posolite s malo cvijeta soli, pecite oko sat vremena. Svakih 15 minuta protresite pleh. Morate dobiti hrskave karamel-kokice. Kad su kokice gotove, izvadite pleh iz pećnice, pustite da se ohladi pa poslužite. U pleh s možete dodati i pržene bademe.

Zebra čokoladne kokice

kokice-zebra

Napravite sve kao u receptu za slani karamel. U mikrovalnoj ili na pari otopite gorku crnu čokoladu i malo dobre bijele čokolade, hrskave karamel-kokice stavite u zdjelice i prelijte tankim mlazom topljene čokolade u obje boje. 

Movie Night koktel kokice Dominika Bečvardija

dubravkin-put-kokteli-zima-2017-kokice

Idealno je vrijeme da se podsjetimo jednog od najzabavnijih koktela koje smo probali u hrvatskim barovima. Movie Night koji nam je barmen Dominik Bečvardi napravio prije tri godine napravio u Dubravkinom putu. Posvećen dejtovima u kinu, Movie Night se radi od Bulleit Rye whiskeya, Punt e Mes vermuta, half&half mješavine slatkog vrhnja i mlijeka, sa sirupom koji kad ga skuhate infuzirate tek pečenim kokicama. Poslužite ga u teglici, teglicu stavite u kutiju za kokice i sve zatrpajte s puno hrskavih slanih kokica.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

9 opakih preljeva za kokice za gledanje horrora na Halloween (i jedan koktel s kokicama)

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min