Pitanje iz naslova među zagrebačkim je restoraterima preraslo u stanovitu psihozu. S jedne strane, mnogi restorani s terasama rade sasvim solidno a neki upravo fenomenalno, o črmu smo neki dan izvještavali. Krajem tjedna trebali bi početi pravi topli proljetni dani, što znači da hlad na terasi više neće biti prepreka za goste. S druge strane, svi se boje da će uskoro ponovo morati prestati raditi.
Dok smo danas uživali u bakalaru na terasi popularne Zlatne školjke u Martićevoj, gospođe za susjednim stolom pitale su za neki tamni sok koji su htjele piti uz bakalar ili paštašutu.
Konobar veteran koji ondje radi barem desetak godina, ispričao se što baš tog soka trenutno nema, uz obrazloženje da Zlatna školjka sada naručuje manje robe jer ne znaju kad će se restoran opet zatvoriti. To nije bio izgovor što u restoranu nije bilo soka koji je gošča tražila. Bio je to tipičan izraz stvarne atmosfere u zagrebačkim restoranima u očekivanju eventualnog idućeg lockdowna.
Naime, barem pet restoratera u zadnjih pet dana, uključujući i one najuspješnije, rekli su nam da razmišljaju samo o tome hoće li ih i kada Stožer ponovo zatvoriti.
Eventualni novi lockdown gotovo da je jedina tema o kojoj zagrebački ugostitelji ovih dana, obilježenih lošim vijestima o rastu broja novozaraženih, žele razgovarati.
U takvoj je atmosferi zaista veoma teško baviti se ozbiljnim restoranskim poslom, pa još više poštujemo restorane koji i u sjeni novog lockdowna nabavljaju prvu sezonsku proljetnu robu i pokušavaju ambiciozno kuhati.