Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABC predstavlja slasne adventske recepte s puno kremastog sira

Adventski cheesecake copy

ABC sir valjda je jedini hrvatski svjetski šampion, koji se može kupiti za realno vrlo malo novca. Naime, prije tri godine ABC sir osvojio je treće mjesto medju višr od 2900 uzoraka na američkom natjecanju World Chapionship Cheese Contest, koje se održava u Wisconsinu. Riječ je o jednoj od najznačajnijih nagrada koju je ikada osvojio bilo koji hrvstski prehrambeni proizvod. Nagrade takvog ranga, načelno, ne pripadaju toliko široko dostupnim i cijenom masovno prijvatljivim proizvodima.

ABC je osvojio i niz drugih nagrada, kao i titulu jednog od tri najjača hrvatska branda u regiji Adria. Tajna kvalitete ABC sira počinje na farmi Mitrovac, gdje više od dvije tisuće krava koje žive u prilično humanim uvjetima (tuširanje, air condition, svakodnevna masaža), iz dana u dan rade za ABC. Visoka kvaliteta mitrovačkog mlijeka prerasta u visoki postotak prirodnog vrhnja u ABC u, što je njegov najači gastronomski argument.

Belje je relativno nedavno na tržište pustilo i obiteljska pakovanja ABC sira od pola kilograma, koje su, zapravo, vrlo podesne za kuhanje , bilo da je riječ o cheesecakeu ili o kremastoj pasti s vrganjima, gdje sir može funkcionirati umjesto slatkog vrhnja. Donosimo četiri blagdanska recepta s ovim zaista odličnim krem sirom, koje potpisuje chef osječkog Black Rooma Nenad Komes.

Adventski cheesecake  

Adventski cheesecake
  • 200g mljevenog petit keksa
  • 180g rastopljenog maslaca 

Sve zajedno izmiješati i utisnuti kao podlogu u pripremljeni kalup promjera 24 cm. 

Krema od jagode

  • 500 ml soka od jagode
  • 80g šećera
  • 40g pudinga od vanilije

Sve zajedno pomiješati i skuhati, te ostaviti da se ohladi. Ohlađenu kremu dobro promiješati.

Krema od sira

  • 500g ABC sira
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera u prahu
  • 15 g želatine

Želatinu pripremiti po uputama na vrećici i rastopiti. Šećer u prahu i slatko vrhnje čvrsto izmiksati te dodati sir i rastopljenu želatinu. Na podlogu od keksa nanijeti polovinu kreme od sira, na nju nanijeti kremu od jagode, a zatim ostatak kreme od sira. Tortu dobro ohladiti i ukrasiti po želji.

Snježne kupole

abc-sir-snjezne-kupole
  • 2 jaja
  • 200g šećera
  • 200ml ulja
  • 200g naribane mrkve
  • cimet
  • 150g brašna
  • 5g praska za pecivo

Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom i dodati ostale sastojke. Smjesu peći u poluokruglim silikonskim formama te dobro ohladiti.

Krema

  • 50g šećera u prahu
  • 250g ABC sira
  • 200ml slatkog vrhnja

Sve zajedno čvrsto izmiksati. Kremu nanositi dresir vrećicom na ohlađene biskvite.

Scaloppine sa slaninom

abc-sir-scaloppine
  • 200g telećeg karea bez kosti
  • 100g dimljene slanine Belje
  • 0,02l maslinovog ulja Ol Istria
  • 150g kiselog kupusa – rezani
  • Prstohvat dimljene crvene paprike
  • 1/2 crvenog luka
  • sol
  • papar
  • kapare
  • 1 režanj češnjaka
  • ABC sir chili

Teleći kare izrezati na odreske od 100g, izlupati batom za meso, staviti slaninu izrezanu na tanke šnite i ulupati u meso, posoliti i popapriti. Peći na vrućem ulju svaku stranu jednu minutu, dodati sjeckani češnjak, kapare, sol i papar. Izrezati crveni i bijeli luk na kockice, sve izdinstati i dodati rezani kupus, malo vode, sol, papar i dimljenu papriku. Sve prokuhati 15 min. Za finalni okus na meso stavite kuglicu ABC sira chili. 

Božićni koktel štapići

abc-sir-stapici
  • 400g polutvrdog sira Baranjca
  • 5 mandarina 
  • 10 koktel rajčica

Izrezati sir na kockice, oguliti mandarine i odvojiti kriške. Prepoloviti sve koktel rajčice. Na štapiće slagati kockicu sira, krišku mandarine, kockicu sira, polovicu rajčice i kockicu sira. 

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Beljem

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

ABC predstavlja slasne adventske recepte s puno kremastog sira

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min