Paprenjak je za Hrvate što i Mozart kugle za Austrijance ili amaretti za Talijane iz Lombardije: široko dostupan dio nacionalne gastronomske memorije. Paprenjak se u Hrvatskoj pokušava rekonstruirati već tridesetak godina, što naizgled ne bi trebalo biti teško: radi se prhkom keksu s medom i toplim začinima, poput cimeta i klinčića, te s ponešto papra. Stvarni je izazov, međutim, u tome kako modernizirati paprenjak.
Adria, linija deserta i čokolada zagrebačke tvrtke Dupin, odlučila je osuvremeniti paprenjak najatraktivnijim okusima globalne gastronomije 21. stoljeća. Pa je tako Adria proizvela paprenjake s čilijem koji su slatko-ljuti, topli, bogati, i jako ugodni. Teško je reći radi li se o desertu ili o snacku, jer smo ih probali i s portom i sa suhim roseom i s crnim vinom, i u sva tri konteksta vrlo dobro funkcioniraju.
Riječ je o jednom od onih keksića, koje naprosto ne možete prestati jesti, a niste opterećeni viškom slatkoće. Osim paprenjaka s čilijem, Adria proizvodi jednako privlačne paprenjake s đumbirom, paprenjake bez dodatnih okusa, ali i paprenjake s rogačem koji predstavljaju povratak najstarijoj školi proizvodnje slastica u Dalmaciji. Rogač je na Jadranu stotinama godina zamjenjivao čokoladu, a neki od vodećih hrvatskih chefova i slastičara redovito koriste rogač u svojim desertima.
Adrijini paprenjaci u kutijicama od 150 grama mogu se kupiti u trgovinama Deliiicije i na njihovu web shopu.