Ovih je dana u rovinjskoj marini preko puta hotela Grand Park otvoren restoran Agli Amici. Riječ je o istarskoj ekspozituri čuvenog reestorana s dvije Michelinove zvjezdice, smještenog u Godiji u predgrađu Udina.
Chef Emanuele Scarello, s kojim smo prije dva tjedna u Rovinju popili par čaša šampanjca, osobno je sastavljao menije i nadgledao sve detalje vezane uz otvorenje rovinjskog Agli Amici.
Agli Amici radi navečer i priprema tri degustacijska menija. Prvi se zove Godia i posvećen je potpisnim jelima ovog obiteljskog restorana. Godia se sastoji od šest sljedova uključujuči gofa s breskvama i škampe sa svinjskom potrbušinom, mlijekom i hrenom. Godia košta 1050 kuna.
Meni Istra košta 1000 kuna, a sastoji se od pet slijedova međi kojima se ističu risoni s Latusovim starim Urbani sirom, sipom i velom od sipinog crnila, i desert od araguani čokolade s lavandom i maslinovim uljem.
Naposljetku, Razglednice iz Rovinja obuhvaćaju četiri slijeda, uključujuči jadranskog jastoga i koštaju 830 kuna. Vinska lista osobito je jaka u šampanjskom dijelu s više godišta Perignona i Cristala, sa Salonom nešto jeftinijim od 7000 kuna te s mnogo growers šampanjaca. Domaća su vina prilično skupa; mlade malvazije počinju s 300 kuna, a odležane koštaju između 400 i 500.