Valentinovo, strukturalno govoreći, u svim hrvatskim restoranima izgleda jednako: posebni meni od tri ili četiri slijeda s nekim presentimentalnim desertom, čaša pjenušca za početak, ruža ili neki drugi cvijet na stolu.I to je u redu, jer su restorani za Valentinovo prepuni i moraju odrađivati nekoliko servisa za večeru.
Ako vam, međutim, ti klišeji idu na živce a svejedno želite večerati vani na Valentinovo, pokušajte s alternativnim pristupom, dakle sa žanrovima lokala u koje se na Dan zaljubljenih načelno ne izlazi i koji će i 14. veljače pripremati hranu koju i inače rade najbolje.
Franko’s će Valentinovo obilježiti tek posebnim desertom. Nema specijalnih menija, na Valentinovo se u kod Franka peku uobičajene pizze, vjerojatno najbolje u gradu. Planirate li potrošiti malo više, podsjećamo da Franko’s ima prvorazrednu vinsku kartu.
Karijola na svojim društvrnim mrežama zasad ne spominje Valentinovo. Želite li, dakle, na Valentinovo večerati izvrsnu pizzu u nezaslađenom ugođaju, Karijola je mjesto za vas.
Burgeri za Valentinovo? Zašto ne, pogotovo kad je riječ o burgerima koji su ionako gastronomski vrijedniji od sadržaja 90 posto restoranskih menija posvećenih Valentinovu.
Namjeravate li Valentinovo proslaviti uz vino, vinski bar Jelene Šimić Valentić sa širokim izborom vina na čase prilično je pogodno mjesto.Uz vino možete dobiti razne plate sa sirevima, pršutima, kulenom…
Ovo je zaista alternativno. U Bastionu nema hrane. U Bastionu se toče isključivo prirodna vina, od kojih mnoga znaju biti dosta brutalna.Ako ste uvjereni antivalentinovac, Bastion je lokal za vaš izlazak na Dan zaklubljenih.
Simpatični kafić i bistro u jednoj od živahniji zagrebačkih ulica, mogao bi privući goste koji moraju ili žele izbjegavati gluten. Sva Fetishova hrana, i slana i slatka, priprema se od sastojaka bez glutena. Ne koristi se ni bijeli šećer.
Ako vas na Valentiovo ne smetaju veće količine češnjaka, neizbježne u pojedinim azijskim jelima, u ovom ćete se vibrantnom lokalu blizu centra dobro zabaviti.
Tori Street Food svojim je sirovim, mikrominimalističkom uređenjem, čista alternativa valentinovskoj ikonografiji. Azijski fusiom chefa Vida Nikolića uvijek je uzbudljiv i jeftiin s obzirom na kvalitetu
Sopal je po svojoj definiciji, dizajnu i pristupu restoranskom poslu antivalentinovsko mjesto.Na društvenim mrežama zasad ne spominju nikakav poseban meni za Valentinovo, što je dobro.Ako vam uobičajeno Valentinovo ide na živce, naručite prepelicu, tartar biftek i butelju Maranyja pa ignorirajte srca, ruže i čokoladice u crvenom staniolu.
Novi restoran chefa Mate Jankovića ima meni za Valentinovo, ali nije riječ o prigodnom meniju već jelima koja predstavljaju originalni koncept ovog mjesta, budući da za Valentinovo prvi put otvara svoja vrata gostima. Sol je hrvatski tapas bar, koji koristi formu tapasa za afirmaciju lokalne hrane, i poneke zapostavljene namirnice. Meni uključuje jela poput profiterola s dimljenim vrhnjem, pastrvom, ikrom pastrve i hrenom, pašticadu u njoku, krokete od dalmatinskog pršuta s pastom do crnih maslina, kapara i inćuna, tartar od boškarina s istarskom bjelicom i tartufom, neobične deserte i prate ga hrvatska vina.