Među komentiranijim restoranskim vijestima ovoga tjedna bilo je nekoliko objava na društvenim mrežama, u kojima su revoltiratni kupci pokazivali račune na kojima se vidi kako su neki američki restorani na svoje račune dodali “nadoplatu za korona virus.” Nakon što su ih masovno iskritizirali na internetu, nekoliko takvih restorana oglasilo se u javnosti.
Objasnili su da su cijene mesa, ribe i ostalih osnovnih namirnica značajno narasle pa im je bilo jednostavnije na račune dodati nadoplatu za korona virus nego mijenjati cijene svega na meniju. “Molim vas shvatite nas, mi ne možemo kontrlirati rastuće troškove mesa, ribe, peradi i voća i povrća,” objavio je na svojoj Facebook stranici restoran KiloJapanese Steakhouse.
“Mi smo pri samom dnu nabavnog lanca, odmah prije vas. Ovo radimo samo privremeno i planiramo ukinuti nadoplatu čim se cijene vrate u normalu.” Neki restorani su domah ukinuli nadoplatu, tvrdeći da su kupci maltretirali njihovo osoblje zbog rasprave na društvenim mrežama. Umjesto toga, podigli su cijene hrane na svim dostavnim i drugim menijima.
‘Scuse me … what? A covid surcharge…? pic.twitter.com/IYcrkcqIJ3
— Talia (@talialikeitis) May 11, 2020
U Americi je došlo do nacionalne nestašice nekih namirnica, jer se značajan broj tvornica mesa morao zatvoriti. Hrana u supermarketima je poskupila, posebno meso. Stručnjaci predviđaju da će cijene govedine i svinjetine skočiti 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što će se neminovno odraziti i na restorane. Dio javnosti podržava restorane jer smatra da petpotsotno povećanje cijena, na meniju ili uobliku nadoplate za korona virus, nije visoka cijena podrške restoranskoj industriji koja se bori za preživljavanje.