U povodu Dana grada, Opatija je svojim zaslužnim stanovnicima dodijelila godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Nagradu za životno djelo posthumno je dobio Andrej Barbieri jedan od najpopularnijih hrvatskih chefova.
Andrej Barbieri preminuo je 9. ožujka 2019. godine, u pedesetoj godini. Kuhanjem u Bevandi Barbieri je trajno zadužio kvarnersku i hrvatsku gastronomiju. Prije šest ili sedam godina Bevanda je bila jedan od najboljih hrvatskih restorana, a Barbieri je upravo uzorno kombinirao najvažnije lokalne i luksuzne međunarodne sastojke u kontekstu klasičnog fine dining restorana na rivijeri. Godinama ranije, u Tramerki je definirao novu hrvatsku lokalnu bistronomiju.
Osim što je odlično kuhao, Andrej Barbieri bio je autentična TV zvijezda, prirodno talentirani komunikator i strastveni gastronomski edukator. Opatija je povukla zaista vrijedan potez nagrađujući Barbierija, pa makar i posthumno, za životno djelo.