Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AROMATIČNA LISTA Sedam najboljih currya u zagrebačkim restoranima

curry

Curry je u Zagrebu postao omiljeno narodno jelo. Više ga ne drže samo indijski restorani nego i svaki fast food, koji želi imati nešto s Azijom, poput Umamija i Kungfu Expressa, obavezno na meni stavlja neku od milijun varijanti curryja. Uspjeh curryja u Zagrebu sasvim je logičan: curry je zasitan, relativno jeftin, aromatičan, pun češnjaka što Hrvati vol, i blago egzotičan. U svakom slučaju, došlo je vrijeme da sastavimo listu najboljih curryja u gradu. Nije neočekivano da listu predvodi fine dining restoran, koji se osim u dva slučaja, ne bavi angloindijskom ili tajlandskom kuhinjom.

1. Rogan josh, Theatrium

Rogan josh identitetsko je kašmirsko jelo: riječ je o crvenom curryju s crvenim mesom, koji je umjereno do jako ljut. Verzija chefa Filipa Horvata bazira se na mekoj janjetini, s puno fino usklađenih začina podcrtanih srednje jakom, kontinuiranom ljutinom: recimo da vam povremeno krene koja suza, ali ne plačete tokom cijelog ručka. Theatriumov rogan josh servira se s basmatijem na maslacu i hrskavim naanom.

2. Murgh vindaloo, Royal India

Pileći vindaloo s krumpirom vjerojatno je najljuće jelo, koje možete pojesti u Tkalčićevoj, s možda i u cijelom Zagrebu. Vindaloo u Royal Indiji bolno je i oduševljavajuće autentičan. Rižu i naan morate naručiti posebno.

3. Chicken tika masala, Theatrium

Radi se o najelegantnijoj izvedbi ovog angloindijskog klasika, koju smo probali unatrag nekoliko godina. Horvatova tikka masala primjer je uspješne primjene postupaka iz fine dininga na narodno ulično jelo.

4. Kofta curry, Namaste

Namaste je restoran drukčije indijske kuhinje, u usporedbi s tipičnim curry gostionicama. Njegovi su curryji blaži, otmjeni, precizno skuhani i kompleksni. Okruglice od mljevene janjetine u curryju od rajčica, kumina, korijandera, piskavice i drugih tipičnih curry začina karakterističan su primjer Namasteova stila.

5. Murgh curry, Royal India

Bazični pileći curry Royal Indije definicija je mirisa i okusa curry housea iz londonskih predgrađa. On je agresivan i rustikalan, umjereno ljut (ako kažete konobarima da želite indijsku verziju, postaje ozbiljno ljut) i jako aromatičan. Rižu i naan naručujete posebno.

6. Green curry, Soi Fusion

Chef Soi Fusiona Vid Nikolić donio je tajlandski zeleni curry u Hrvatsku. To se jelo od zelene curry paste i kokosova mlijeka zadržalo na Timeovu jelovniku pune četiri godine. Logično je da je Nikolić stavio ovaj vrlo dobar curry, s ručno izrađenom pastom, na meni trenutno najpopularnijeg zagrebačkog azijskog restorana.

7. Gaeng panang, Khaos Thai

Kiosk ispred Importanne Galerije i dalje očaravajuće miriše po tajlandskom kuhanju, za što je posebno zaslužna njihova verzija pananga, crvenog, gustog curryja punog listova kaffir limea i komadića svježeg đumbira. Neovisno od loših proteina, Khaosov crveni curry najukusnije je doslovno ulično jelo u Zagrebu.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

AROMATIČNA LISTA Sedam najboljih currya u zagrebačkim restoranima

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min