Agencija za ruralni razvoj Istre koja je, među ostalim, zaslužna za renesansu boškarina, već godinama organizira edukativne kulinarske radionice. Na AZRRI-jevim radionicama u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovu brijegu iznad Pazina, dosad je sudjelovao dugi niz lokalnih kuhara i drugih ugostiteljskih i turističkih djelatnika. Tečajeve su vodili neki od najpoznatijih istarskih, ali i značajni strani chefovi, poput Emanuelea Scarella iz restorana Agli Amici u Udinama, koji ima dvije Michelinove zvjezdice.
Epidemija je na proljeće poremetila AZRRI-jeve uobičajene rasporede gastronomskih edukacija, no ove se jeseni tečajevi na Gortanovu brijegu vraćaju u zaista velikom stilu, s jedanaest radionica u tridesetak dana.
Jesen u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre 6. listopada otvaraju Michelinov chef Deni Srdoč i barmen Filip Pleteš, koji će predavati o povezanosti moderne mediteranske kuhinje i koktela s lokalnim karakterom. Riječ je o prvom food and cocktail pairingu na Gortanovu brijegu
Idućeg dana, 7. listopada, renomirani malteško-hrvatski chef Jeffrey Vella iz rovinjskog restorana Cap Aureo vodit će radionicu posvećenu visokoj gastronomiji i sezonskim sastojcima.
Treću radionicu, o kuhanju s istarskim šafranom, vodit će 12. listopada David Skoko, chef koji već godinama promovira lokalni šafran.
Dan kasnije gospodin Skoko poučavat će o uporabi lokalne ribe u restoranima na plažama; ovo nam se predavanje čini osobito zanimljivim i korisnim, jer većina zalogajnica na jadranskim plažama i dalje priprema sendviče, salate i loš roštilj.
Devetnaestog listopada chef Robert Perić vodit će radionicu o važnosti kruha u vrhunskoj gastronomiji, da bi dan kasnije chefica Marina Gaši i sommelierka Karin Rupena Perdec demonstrirale kako se pjenušava vina slažu s kreativnom kuhinjom gospođe Gaši.
Slijede radionica o kreativnim pizzama sjeverne Italije (21.listopada) i o tehnikama pečenja krostata (26.listopada). Michelinov chef Goran Kočiš održat će 27. listopada radionicu pod naslovom Visoka gastronomija inspirirana domaćim sastojcima, dok će Pergolin chef Fabricio Vežnaver i sommelier Emil Perdec 29. listopada pokazivati kako se malvazija može složiti sa svim elementima degustacijskih menija, od amuse bouchea do deserta.
AZRRI-jev jesenski ciklus zatvara Petra Jelenić, vodeća hrvatska slastičarka, dvodnevnom radionicom o autorskim desertima. AZRRI-jeve radionice i dalje su, očigledno je iz njihova sadržaja i liste predavača, vjerojatno najvažniji i najrelevantniji kulinarski edukacijski projekt u Hrvatskoj.
Prijave za sudjelovanje na radionicama još su otvorene. Više o radionicama možete doznati na adresi egci.azrri.hr