Švicarska firma Barry Callebaut objavila je da postaje prvi čokolatijer na svijetu koji će masovno izrađivati čokoladne dekoracije na 3D printeru. Tehnologija 3D printa naveliko ulazi u industriju hrane. Kao još jedan veliki brend, prije Barry Callebauta nove proizvode printane na 3D printeru, posebne oblike tjestenine, najavila je talijanska Barilla.
Za Barry Callebaut, 3D printeri omogućit će da u kratkom vremenu u velikim količinama proizvedu kompleksne i unikatne dekoracija za svoje klijente. Prodavat će ih pod svojim globalnim brendom za dekoracije Mona Lisa. Belgijsku čokoladu s kojom rade printat će u Nizozemskoj, pojasnio je Barry Callebautov šef za inovacije, održivosti i kvalitetu Pablo Perversi. Pomoću 3D printera s čokoladom se može raditi na debljini od nekoliko milimetara, što je gotovo nemoguće ručno. Prvi klijent bit će im nizozemski lanac hotela Van der Valk kojemu će printati logo od čokolade.