Zapadna Istra postaje najuzbudljiviji dio istarske vinske scene. Uz veterane na vrhuncu snage poput Kozlovića, Cattunara, Claia i Coronice, sve važniju ulogu u vinskom atlasu zapadne Istre igra Veralda, koja je u zadnje dvije ili tri godine drastično napredovala. A tu je sada i potpuno novi projekt, pokrenut prije desetak mjeseci.
Riječ je o vinariji Bastiàn, koju je osnovao zagrebački poduzetnik Ivan Leko. Leko je angažirao najboljeg mogućeg konzultanta, the enologa Milana Budinskog. Bastiàn posjeduje tridesetak hektara vinograda na vrhunskim položajima u zapadnoj Istri i uskoro počinje graditi vinariju i kušaonicu na brdu kraj restorana Morgan u Bracaniji.
Na sedamdeset posto Bastiànovih vinograda, od kojih su neki tek zasađeni, raste malvazija; sortiment još obuhvaća chardonnay, sauvignon, merlot , cabernet franc i cabernet sauvignon.
Osobito je važno da su Bastiàonovi vinogradi u organskom uzgoju. Primjerice, između redova vinograda zasađeni su repica, zob, nigella, bob i druge kulture koje eliminiraju korov i reguliraju hranjivost tla, tako da nema potrebe za korištenjem herbicida ni sličnim intervencijama.
Zasad smo probali dva Bastiànova vina. Malvazija iz 2021. jako uspješno kombinira svježinu, zrelost i punoću. Riječ je o jednoj od onih malvazija koje mogu trajati znatno dulje od jednog ljeta.
Bastiànova debitantska Malvazija osvojila je zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri. Rose napravljen od merlota i cabernet franca prilično je senzacionalan, potpuno suh, blijed, naglašeno vinskog karaktera i hrskave teksture.
Radi se o jednom od najboljih hrvatskih rosea, koji je, međutim, proizveden u malim količinama. Napunjeno je tek par tisuća boca. S obzirom na visoke ambicije vlasnika i neupitnu stručnost enologa, Bastiàn bi relativno brzo mogao postati velika zvijezda istarske vinske industrije.