Zagrebačka Esplanade prije nekoliko je tjedana uvela a la carte drive in. To znači da gost treba nazvati hotel, naručiti s posebnog a la carte menija i za pola sata pokupiti hranu sa stražnjeg ulaza u hotel.
A la carte meni sastoji se od niza Esplanadinih bistronomskih hitova. Riječ je definitivno o najboljem bistro jelovniku za van u Zagrebu, kako zbog izbora jela i kuhanja, tako i zato što većina jela odlično podnosi dostavu.
Uzmimo za primjer bečki šnicl s bogatim, kremastim pire krumpirom. Bečki je kod kuće bio jednako napuhan i hrskav kao u restoranu, jer je bio ispravno pohan, a ispravno pohanim jelima ne smeta ako se konzumiraju 45 minuta nakon što su pohana. Pire krumpir bio je upravo savršen: pire je jednako podesan za van, baš kao što je pomfrit nepodesan za van, jer se uvijek upari.
Tartar biftek spada među najbolje u Zagrebu i Hrvatskoj: tartar biftek kao i carpaccio idealna je hrana za van. Esplanadin goveđi carpaccio obogaćen je mariniranim ljubičastim lukom.
Juhe su, također, vrlo dobar format za van, pod uvjetom da ih poslužite tople (mi smo naše držali na toplom, u pećnici na šezdeset stupnjeva). Krem juha od kukuruza i krem juha od čičoka bile su besprijekorno, baršunasto glatke i pune okusa, dok je goveđa juha s vrlo mnogo rezanaca imala onaj domaći, rustikalni štih kakav se zapravo očekuje od tako tradicionalnog, starinskog jela.
Prilično raskošnu Esplanadinu večeru za van završili smo dražesnom pitom od jabuka, sa školskim hrskavo mekanim tijestom. Pita od jabuka ukrašena je zelenom mini jabukom veličine bobe grožđa.
Mislimo da je Orijent prvi u Zagrebu, prije dosta godina, počeo koristiti mini jabuke koje i vizualno i teksturalno dižu većinu kolača s jabukama. Esplanadin a la carte za vani zbog pametne selekcije jela nešto je najbliže pravom restoranskom iskustvu što se trenutno može naručiti u Zagrebu.