Bocuse d’Or Europe, europsko natjecanje koje će kvalificirati kandidate za veliki finale Bocuse d’Or u Lyonu 2023, održat će se na velikom gastronomskom sajmu Sirha u Budimpešti 23. i 24. ožujka. Za 10 mjesta na natjecanju u Lyonu borit će se 20 timova u dva kruga.
Degustacijski žiri čini 20 chefova, uglavnom onih koji su ranije pobjeđivali na natjecanju, svaki chef odlazi iz jedne od zemalja sudionica. Deset chefova ocjenjivat će hladna jela i male zalogaje, a drugih deset jela servirana na tanjurima. Kandidati se ocjenjuju prema nizu fiksnih kriterija: okusima jela, izvedbi, prezentaciji, originalnosti, metodologiji, organizaciji timova i slično. Hrvatska se ni ove godine ne natječe na Bocuse d’Oru. Ovo je lista natjecatelja za europske kvalifikacije:
Poljska – Jakub Kasprzak (chef restorana Lumière, Baranowo), pomoćnik Dawid Cieśliński
Estonija – Aleksander Gureev (sous-chef u hotelu Bristol u Oslu), pomoćnik Maksim Fomenkov
Ukrajina – Maksim Prihidko, (chef restorana Experimental u Lavovu), pomoćnik Vasil Fisjuk
Danska – Brian Mark Hansen (chef restorana Søllerød-kro u Kopenhagenu, Michelinova zvjezdica), pomoćnica Elisabeth Madsen (šefica kuhinje u Søllerød-kro )
Francuska – Naïs Pirollet – Institut Paul Bocuse u Lyonu, pomoćnik Cole Millard
Slovačka – Peter Duransky, chef restorana Das Loft u Beču, prvi slovački chef u Michelinovu vodiču, pomoćnik Mark Janák
Švicarska – Christoph Hunziker, chef restorana Beizli u Könizu, pomoćnica Céline Maier
Island – Sigurjón Bragi Geirsson (chef restorana Héðinn u Rejkjaviku), pomoćnik Hugi Rafn Stefánsson
Belgija – Sam Van Houcke, chef restorana Maste u Gandu, pomoćnik Tristan Bauwens
Finska – Johan Kurkela, chef restorana Olo i Grön u Helsinkiju, pomoćnik Aino Kasanen
Španjolska – Rubén Amro, executive chef hotela Box Art u Madridu, pomoćnik Oriol Fernández
Mađarska – Bence Dalnoki, sous-chef restorana Stand u Budimpešti, pomoćnik Patrik Nyikos
Nizozemska – Kees Visser, executive chef restorana Cristo, Zierikzee, pomoćnik Jeffrey Buijl
Velika Britanija– Ian Musgrave, sous chef londonskog hotela Ritz, pomoćnik Adam Beaumont
Latvija – Dinars Zvidrins, executive chef restorana Laivu Centrs u Rigi, pomoćnica Sintija Baugerga
Norveška – Filip August Bendi – kreativni chef hotela Thon u Oslu, bivši kuhar u Nomi, pomoćnik Leon Haarberg Nilsen
Turska – Emre Inanir – chef Çırağan Palacea Kempinski u Istanbulu, pomoćnik Eray Eren
Rusija – Sergej Ternov – šef ruske ekspoziture Instituta Paul Bocuse, pomoćnica Ana Bašlikova
Švedska – Jimmi Eriksson – kreativni direktor Stadshusrestaurangera u Stockholmu, pomoćnica Thilda Mårtensson