Sinoć smo na Food Networku gledali emisiju Diners, Drive Ins and Dives Guya Fierija, koja se bavi B restoranima i zalogajnicama u cijeloj Americi (a katkad seli na Kubu, u Meksiko pa čak i u Europu).
Guy Fieri velika je zvijezda američke televizije posvećene hrani i dosta prosječan kuhar, čiji restorani nisu senzacionalno uspješni. Ali, Fieri zaista jest televizijska superzvijezda, a u jučerašnjem Triple D obišao je bosanski restoran u Tucsonu u Arizoni.
Fieri je razgovarao s vlasnikom restorana Ahmetom Ališahom, rođenim Travničanom, koji mu je ispričao kako su mu tijekom rata u logorima polomili ruke i noge.
Ališah, koji sada ima 61 godinu, poslije rata je stigao u Ameriku, i sat vremena vožnje od grada Wyatta Earpa, Doca Hollidaya i O.K Corrala, otvorio valjda prvi bosanski restoran u Arizoni.
Najpopularnije jelo u Ališahovu restoranu svakako su ćevapi u somunu, koje sam Ališah naziva malim kobasicama (little sausages). Osim ćevapa, Ališah je Fieriju pokazao kako priprema bosanski gulaš u koji, naravno, stavlja Vegetu.
Ne meniju Chef Alisah’s Restauranta nalaze se i japraci, sarme, bosanski konac, travnički sir, baklave, tufahije i urmašice, kao i ponešto srednjeuropskih jela.
Ališah povremeno peče i cijelo janje na ražnju.
Zanimljivo je da je Chef Alisah’s Restaurant privukao solidnu pozornost i naklonost lokalnih medija, dok je Ališahov nastup kod Fierija zabilježen i u bosanskohercegovačkim medijima, kad je emisija prvi put emitirana u proljeće ove godine.
Budući da Chef Alisah’s Restaurant postoji već deset godina, čini se da je jedna od brojnih tragičnih ratnih priča zaista dobila sretan završetak.