Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOŽIĆ U REGIONALNOJ GASTRONOMIJI Raskošni slavonski ručak chefa Tomice Đukića

Ove godine glavne božićne recepte odlučili smo posvetiti autentičnim jelima hrvatskih regionalnih kuhinja. Stotine restorana eksploatiraju asocijacije i vrijednosti koje posreduje spominjanje tradicije i regionalnosti, ali hrvatska autohtone regionalne tradicije kuhanja i proizvodnje hrane praktičku su neistražene, pa tako još nisu ni dovoljno vrednovane u modernoj gastronomiji. Odlučili smo krenuti od osnova, pa smo zamolili chefove da nama podijele recepte za božićne ručkove svojih regija. Evo kako slavonski ručak priprema chef hotela Osijek Tomica Đukić. 

belje-vecera-tomica-djukic

Chef Tomica Đukić

Slavonski božićni ručak

Domaća kokošja juha s domaći sitnim rezancima

Kuhano meso i povrće iz juhe s paradajz sosom, ribani hren zapečen u rerni s domaćim vrhnjem

****

Pečena prasetina, grahgnječ (pire od graha), restani krumpir s domaćom mljevenom paprikom

Pečena domaća kobasica s pirjanim kiselim kupusom

Domaći kruh

****

Keksi na mašinu, linzeri, šapice,

 

 

Domaća kokošja juha

kokosja-juha

  • 1 dobra domaća kokoš
  • 0,35 kg mrkve
  • 0,10 kg mrkve naribane na trenicu
  • 0,300 kg peršinova korijena s lišćem
  • 0,200 kg celerova korijen
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar u zrnu
  • 0,25 kg crvenog luka

Priprema

Kokoš očistite i operite pa stavite u hlanu vodu s mrkvom, celerom, peršinom i bijelim lukom, posolite i dodajte papar u zrnu. Crveni luk preprežite popola i zapecite na vrućoj ploči štednjaka. Naribanu mrkvu popržite na malo svinjske masti. Dodajte ostalim namirnicama pa zakuhajte, a onda smanjite na laganu vatru i kuhajte 3 do 3 i pol sata.

Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, juhu procijedite i još začinite po potrebi. Uklonite višak masnoće. Neposredno prije posluživanja u juhu ukuhajte domaće rezance. Povrće iz juhe poslužite posebno, kao i kuhano meso. Meso poslužite uz paradajz sos i domaći hren u vrhnju

Domaći rezanci

Priprema

U dva jaja umiješajte oštro brašno, morate dobiti tvrdo tijesto. Rasukačem tanko razvaljajte tijesto i oštrim nožem narežite tanke rezance. Rezance raširite na platnenu krpu i ostavite da se osuše.

Paradajz sos

Priprema

U zagrijanoj posudi otopite 3 žlice svinjske masti s 2 žlice brašna.  Lagano popržite i dodajte pola litre domaće kuhane rajčice, posolite, popaprite i dodajte prstohvat šećera pa pustite da prokuha 5-6 minuta na laganoj vatri.

Hren u vrhnju

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stupnjeva. Hren ogulite i naribajte na trenicu, pa malo posolite.Pecite hren u rerni 1-2 minute, tek koliko je potrebno da izgubi ljutinu. Ohladite hren i u njega umiješajte kiselo vrhnje

Vinski pairing

belje-kvalitetna-grasevina

Da smo u Engleskoj, uz kokošju ili goveđu juhu natočili bi manzanillu ili fino, jer se suhi sherry svojom brutalnom svježinom sjajno slaže s toplim, ali ne kremastim juhama. U Slavoniji i Baranji, međutim, prirodno je piti graševinu, u ovom slučaju što svježiju. Beljeva Kvalitetna graševina, dobitnica Decanterove medalje, logičan je izbor.

Pečena prasetina

regionalni-slavonski-g

  • 2,5 – 3 kilograma praseta, prednja četvrtina
  • sol
  • 2 žlice svinjske masti

Priprema

Zagrijte rernu na 185 stupnjeva. Prasetinu nasolite par sati prije pečenja i ostavite u hladnjaku. Pola sata prije pečenja izvadite prasetinu, zarežite plećku uzdužno svaka 2 cm i ne dublje od 2-3 milimetra ispod kože, Premažite meso svinjskom mašću i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.

Pripremljenu prasetinu stavite na rešetku iznad pleha za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1 sat po kilogramu mesa. Otprilike pola sata prije kraja pečenja maknite foliju i pustite da se zapeče.

Grahgnječ (pire od graha)

  • 1 kg graha (namočite ga u vodi preko noći)
  • 4 glavice luka, srednje veličine
  • mljevena slatka paprika po želji
  • 1 ljuta papričica sitno nasjeckana
  • sol
  • 3 velike žlice svinjske masti

Priprema

Skuhajte grah u slanoj vodi. Na svinjskoj masti lagano prijajte luk dok ne postane mekan i staklen, pa dodajte slatke mljevene paprike i sitno sjeckane ljute papričice po želji. Lagano popržite par minuta i maknite s vatre. Kad se grah raskuha, ocijedite višak vode. Gnječilicom za krumpir dobro izgnječite grah, dodajte pirjani luk pa dobro izmiješajte. Po potrebi još posolite, popaprite i poslužite toplo, uz prasetinu.

Restani krumpir s domaćom mljevenom paprikom

  • 1 kg krumpira u ljusci
  • 2 glavice crvenog luka
  • malo slatke crvene paprike
  • 2 žlice svinjske masti
  • sol , papar

Priprema

Krumpir skuhajte u ljusci ,ogulite i narežite na ploške. Na svinjskoj mast lagano propržite luk do zlatno žute boje. Dodajte ploške krumpira i slatke crvene paprike po želji, posolite i popaprite. Sve skupa popržite 8-10 minuta.

Pečena domaća kobasica

  • 1 kilogram domaće kobasice (dva dima)
  • 2 žlice svinjske masti

Priprema

U tavi zagrijte mast, pa ispecite kobasice. Pecite ih poklopljene na srednjoj vatri i povremeno malo podlijevajte vodom. Kobasice pecite dok ne budu crvenkasto-smeđe boje, vanjski dio mora biti hrskav.

Pirjani kiseli kupus

  • 1 kg kiselog kupusa, narezanog
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice svinjske masti
  • malo suhe kobasice

Priprema

Ribani kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite, da ne bude previše slan i kiseo. Ostavite da se dobro ocijedi. Sjeckani luk popržite na ugrijanoj svinjskoj masnoći, do zlatno žute boje.

Zatim dodajte sitno sjeckan bijeli luk i kupus, pa pirjajte na laganoj vatri 20-25 minuta u poklopljenoj posudi. Dodajte dimljene kobasice narezane na krupnije komade. Sve skupa dinstajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje, dok kupus ne omekša. Dok se dinsta povremeno podlijte s malo vode, tek koliko je potrebno da jelo zadrži vlagu. Gotovi kupus mora imati minimalno tekućice, i mora biti mekan i mastan od svinjske masti i masnoće koju je pustila kobasica.

Domaći kruh

  • 1 kg brašna
  • 0,020 kg svježeg kvasca
  • 0,018 kg soli
  • 6 dcl mlake vode
  • 1 žlica svinjske masti
  • malo šećera
  • malo mlakog mlijeka

Priprema

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.

Kvasac stavite u malo mlakog mlijeka sa šećerom da se probudi. Od brašna, soli, kvasca i vode zamijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže. Nakon sat vremena tijesto premjesite i ostavite na toplom još pola sata da se diže. Kruh stavite peći u vruću pećnicu na 250 stupnjeva, pa nakon pet minuta spustite  temperaturu na 190 c°. Pecite kruh sat vremena. 

Vinski pairing

belje-grasevina

Ovdje se radi o punomasnom glavnom jelu. Kako svinjska masnoća baš ne voli tanine, s crnim vinima moramo biti oprezni. Voćna i ne previše koncentrirana frankovka čini nam se boljom opcijom od caberneta ili plavca. Ostajemo li na bijelim vinima, Beljska Vrhunska graševina svojom se punoćom i bogatim bouquetom vrlo dobro slaže s pečenom prasetinom.

Keksi na mašinu

keksi-na-masinu

  • 1 kg brašna
  • ¼  praška za pecivo
  • 0,5 kg maslaca
  • 0,4 kg šećera
  • 3 jaja
  • 2 žlice vrhnja
  • 1 limun, ribana korica
  • 1 vanilin šećer

Priprema

U brašno kojem ste dodali prašak za pecivo i promiješali ,razmrvite maslac, dodajte šećer, jaja, limunovu koricu i vanilin šećer. Umijesite tijesto i razdijelite ga na 6 dijelova. Pokrijte i ostavite da stoji preko noći.

Idući dan primijesite tijesto.

Zagrijte pećnicu na 200-220 stupnjeva.

Provucite tijesto kroz stroj za meso s posebnim nastavkom za kekse.  Odaberite oblik po želji i režite štapiće oko 6-8 cm duljine. Pecite kekse 15 minuta ili dok ne dobiju lijepu svijetlozlatnu boju.

Šapice

  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica masti
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice oraha
  • 1 cijelo jaje

Priprema

Od sastojaka umijesite jednoličnu masu, napunite kalupe za šapice i pecite 20-25  minuta na 180 stupnjeva.

Linzeri

  • 0,40 kg brašna
  • 0,20 kg. šećera
  • 0,25 kg. maslaca
  • 0,06 kg mljevenih badema ili lješnjaka
  • 2 žumanjka,
  • malo kajmaka
  • malo praška za pecivo

Priprema

Od sastojaka zamijesite glatko tijesto i ostavite u hladnjaku da se odmori 1 sat.

Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Kalupima za kekse, izrežite zvjezdice.Na pola zvjezdica u sredini izrežite mali prorez. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Cijele zvjezdice premažite pekmezom od voća koje volite, pa poklopite prorezanim zvjezdicama. Gotove linzere pospite štaub šećerom.

Vinski pairing

gerstmajer

Volimo li baš slatka vina, ne možemo pogriješiti s bilo kojim ledenim ili izbornim tramincem ili graševinom. U sušoj varijanti tu su graševina Goldberg ili Gerstmajerov Rajnski rizling.

 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

BOŽIĆ U REGIONALNOJ GASTRONOMIJI Raskošni slavonski ručak chefa Tomice Đukića

by Kult Plave Kamenice time to read: 6 min