Sve više hrvatskih proizvođača ulazi u Godišnji indeks najboljih maslinovih ulja (The Best Olive Oils Yearly Index) potvrđujući ovaj proizvod kao najvažniji adut hrvatske gastronomije. Indeks je rezultat natjecanja New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), najvećeg i jednog od najutjecajnijih natjecanja na svijetu za vrhunska ulja. NYOOC se održava svake godine u travnju, a njegovi rezultati služe kao svojevrsni vodič za međunarodne distributere, posebno na američkom tržištu. Ove godine prijavljeno je 800 uzoraka iz 26 zemalja, od Italije, Španjolske i Portugala, preko Grčke i Amerike do Čilea i Južnoafričke Republike Petnaestočlani ocjenjivački žiri eksperata vodili su Miciyo Yamada, Lina Smith i Robert Harris. Među hrvatskim uljima najbolji rezultat postigli su Vergal Frantoio novigradske Lagune i M’ Olive Oil OPG-a Makek iz Rovinja. Vergal je proglašen najboljm u klasi delikatnih monosortnih ulja sjeverne hemisfere. M’ Olive Oil, blend buže, oblice, istarske bjelice, leccina, picholinea, carbonazze, cimpressina, pnedolina Leddio Del Cora i frantoia, proglašen najboljim u klasi delikatnih blendova sjeverne hemisfere. Dvanaest je ulja osvojilo zlatnu, a sedam srebrnu medalju. Evo kako su se u Americi plasirala hrvatska vrhunska maslinova ulja