U normalnim okolnostima, sada u sezoni prvih pričesti i krizmi, mladi kuhar Petar Pavlić, vlasnik markuševečke catering firme Fluvius bio bi zatrpan poslom. O problemima zatvorenih restorana puno se govori. O padu tržišta cateringa, koje će zbog otkazivanja evenata i očekivanog sporog oporavka tržišta kongresnog turizma vjerojatno proživjeti i veću krizu, gotovo da ništa ne čujemo.
Fluvius je samo jedna od stotina malih catering firmi koje do daljnjega neće imati posla. No, njeni vlasnik i zaposlenici iz Markuševca doživjeli su i dodatni udarac. Markuševec je bio epicentar razornog potresa koji je 22. ožujka šokirao Zagreb. U podsljemenskom naselju gotovo da nema kuće koja nije oštećena, mnoge su neupotrebljive.
Kad se to dogodi, ljudi imaju jednostavan izbor. Očajavati ili se pokrenuti. Petar Pavlić odabrao je akciju i to humanitarnu. Pozvao je sve ugostitelje koje je znao da se organiziraju i osiguraju stalnu opskrbu kuhanom hranom za najpogođenije sumještane, siromašne i stare, i one koji su u potresu ostali bez korovova, struje i vode. Većina ugostitelja ga je, kaže, ignorirala, ali odazvali su se mnogi drugi.
Security Check Required
null
Njih dovoljno da počnu sa 30 obroka dnevno, što je do danas naraslo na gotovo stotinjak obroka svaki dan. Uz Petra Pavlića iz Fluviusa, u akciji sudjeluju Jelena Rodić slastičarnice 2Sweet, Ivan Cvetković iz tvrtke Agromariv donira povrće, vlasnik Ljekarni Lukačin Domagoj Lukačin osigurava maske koje dostavljaju uz kuhane obroke i dezinficijense za kuhare. Dio svojih proizvoda donirala je i tvrtka Veronika, dok pekarnica Krušec donira kruh, Branimir Klenkar flaširanu vodu…
Pavlić je ovu vrijednu akciju odlučio gurati dokle god bude imao namirnica i novca. Kako se glas o njoj širi, počinju mu se javljati novi suradnici i donatori. Hranu iz makuševečkog humanitarnog cateringa sada traže i ugroženi građani iz drugih dijelova Zagreba i okolice. Svi ugostitelji, proizvođači hrane i poduzetnici koji se žele pridružiti, poručuje Pavlić, i dalje su dobrodošli. Iz jedne humane geste markuševečkog kuhara mogla bi se razviti dobra i velika stvar.