Puno prije nego je proglašen najboljim slastičarom na svijetu u izboru World’s 50 Best restaurants, Cedric Grolet bio je zvijezda za milijune korisnika Instagrama. Pariška slastičarska scena je specifična; elitistička, pomalo konzervativna i zapravo nevelika, ako govorimo o zaista vrhunskim imenima. Grolet je jedan od prvih njenih pripadnika koji je taj hermetični svijet otvorio društvenim mrežama.
Njegovi deserti poput hiperrealističkih imitacija voća, rubikovih kocki, skulpturiranih tartes i prekrasno dizajniranih kremastih kolača punih iznenađenja, postali su Instagram fetiš. Ljudi su prepoznali vrijednost Groletovog pristupa, bajkovitu maštu i strogu disciplinu u izvedbi, ker u njegovim desertima nema baš ničeg frivolnog ili podilazećeg. I tako je Grolet uz Jordija Rocu (i Dominiquea Anselmea iako je on druga priča) ikonografski lik suvremenog slastičarstva, jednako hvaljen u gastro i lifestyle medijima. Što njegov slučaj čini još zanimljivijim.
Glavni slastičar pariškog Le Meuricea još je kao osnovnoškolac usmjeren prema velikoj, klasičnoj karijeri. Rođen u obitelji restoratera, Grolet je odrastao u kuhinjama i restoranima. Već s 13 godina počeo je raditi u obiteljskoj pekarnici, a s 14 se specijalizirao za slastičarstvo i upisao jednu od boljih škola u Francuskoj, za koju je kao tinejdžer osvojio treće mjesto na nacionalnom natjecanju za Najboljeg šegrta, ugledne institucije koja velike francuske restorane i hotele upozorava na još nebrušene ali izuzetne talente. Ta je nagrada Groletu otvorila put za BTM, Brevet Technique des Métiers, najvišu moguću kvalifikaciju u slastičarstvu. Očekivanja je ispunio nizom pobjeda na najprestižnijim francuskim slastičarskim natjecanjima, koja su mu donijela i prve ozbiljne ponude za posao u Parizu.
Nakon kratkog staža u Le Meuriceu preoteo ga je Fauchon. Chefovi Christophe Adam i Benoit Couvrand Groletu su omogućili da zablista od Francuske do Kine, i kad se 2012. vratio u Le Meurice, vratio se kao zvijezda, jedan od najtraženijih mladih francuskih slastičara.
Njegov utjecaj danas se vidi u mnogim svjetskim luksuznim slastičarnicama i restoranima, uključujući zagrebački Time chefa Roberta Hromalića, koji je Groletu jedno vrijeme bio sous chef u Le Meuriceu. Čime je Grolet osvojio milijun followera na Instagramu pogledajte OVDJE.