U call centru novigradskog hotela Maestral jučer su nam rekli da je gostovanje chefa Bateline Davida Skoke odavno rasprodano, ali da se od idućeg tjedna možemo predbilježiti za novo u lipnju. Hotel Maestral, koji radi kao dio lanca Aminess hotels&campsites, priključio se rastućoj skupini jadranskih hotela koji počinju shvaćati ulogu vrhunske gastronomije u svom biznisu. Od sutra organiziraju vinske večere na kojima se uz menije Davida Skoke, koji je u životnoj formi, svaki mjesec predstavlja jedan istarski vinar. U utorak 17. svibnja to će biti porečki vinar Ivan Damjanić. Njegov Desiree Brut iz 2016. poslužit će uz Skokinu trilju od kamena na skuti s koromačem, redukcijom od bijelog octa i bosiljka i fermentiranim jajima rakovice.
Uz morskog psa sous vide s pireom od sušenih rajčica, izdancima bijele repe i granulama crnih maslina odabrana je Damjanićeva Malvazija istarska 2016, a gnude s raguom od sipa, caklenjačom i uljem od rajčica pratit će Damjanić Rosé Penelope 2016. Glavno jelo, confit od palamide s palentom i tostiranim sjemenkama na kremi od crnog češnjaka bit će posluženo s Damjanićevom Borgonjom 2016. Večera će završiti s pjenicom od bijele čokolade i šparoga s maslinovim uljem uz torticu od jagoda i Damjanićev Muškat žuti iz 2016. Od ovog zanimljivog koncepta koji barem dodatno diže razinu gastronomije u Novigradu, zanimljivija je cijena. Večera, naime, košta 250 kuna po osobi, vjerojatno najbolja vrijednost za novac ikad viđena na Jadranu u turističkoj sezoni. U idealnom scenariju, ovaj pametni potez hotela Maestral mogao bi započeti novi trend sadržajnog obogaćivanja mediokritetske ponude all inclusive hotelijerstva koje dominira u tom dijelu Istre.