Basque Culinary World Prize jedna je od najprestižnijih nagrada u gastronomiji, koju nerijetko nazivaju restoranskim Nobelom. Ove godine dodijeljena je peti put. Čast je ukazana chefu Joseu Andresu, najvećem humanitarcu među kuharima, čovjeku koji je sa svojom World Central Kitchen razvio sistem javnih kuhinja koje u kratkom vremenu mogu nahraniti golemi broj ljudi u područjima pogođenima katastrofama, od požara do epidemija Covida-19.
Prije nego se angažirao kao humanitarac, Jose Andres bio je zvelika američka kuharska zvijezda, Španjolac koji je u Americi popularizirao tapas i jedan od prvih chefova koji se javno angažirao u kritici Trumpove politike i zaštite građanskih i manjinskih prava. U žiriju koji ga je odabrao za Basque Culinary World Prize sjede neki od najvažnijih i najangažiranijh chefova današnjice: Ferran Adria, Dominique Crenn, Mauro Colagreco, Dan Barber, pod predsjedavanjem Joana Roce. Lani je nagradu dobio kineski chef Anthony Myint za angažman na smanjenju ugljičnog otiska i otpada u restoranskoj industriji.
“Ova nagrada ne pripada meni, nego svim ženama i muškarcima koji čine World Central Kitchen. Bez njih ovo ništa ne bi bilo moguće. Tijekom pandemije Covida-19 podijelili smo više od 25 milijuna obroka. Nagradu od 100 tisuća eura podijelit ću s 10 finalista,” objavio je Jose Andres.